Bahreyn'de isyan
Bahreyn’de ‘ayrımcılık’ protestosu
Başkent Manama yakınlarında binlerce kişi ülkedeki ‘mezhepsel ayrımcılığa’ karşı protesto gösterisi düzenledi.
‘ayrımcılığa hayır’ sloganı atan ve bahreyn bayrakları taşıyan şii göstericiler budaiya caddesi’nde yürüyüş yaptı. budaiya caddesi mana yakınlarındaki şii köylerini başkente bağlayan bir konumda bulunuyor.
muhalefetteki şii el vifak hareketinin internette paylaştığı fotoğraflara göre, gösterilere hareketin lideri ali selman da katıldı.
muhalif gruplar yürüyüş sonunda okudukları bildiride, iktidardaki sünni el halife ailesine atıfta bulunularak, “yetkililer tarafından uygulanan mezhepsel ayrımcılık bahreyn’i sistematik biçimde kemiriyor” ifadelerine yer verildi.
başkent manama yakınlarında düzenlenen protestolar birleşmiş milletler irk ayrımcılığının ortadan kaldırılması gününde yapıldı.
sünniler yönetiyor
ülkede 14 şubat 2011'de başlayan monarşi karşıtı ayaklanmada muhalif kaynaklara göre en az 80 kişi hayatını kaybetti. hükümet ise bu sayısının 35 olduğunu söylüyor.
2011'de başlayan isyan, bahreyn güvenlik güçleri ile suudi arabistan ve diğer körfez ülkelerinden askerlerin müdahalesiyle kısa sürede bastırılmıştı.
ülkede son olarak, kimliği açıklanmayan 15 güvenlik görevlisi hakkında, yönetim karşıtı protestolar sırasında muhalif eylemcilere 'kötü davranmaktan' soruşturma başlatıldı.
ancak ülkeyi 200 yıldan uzun süredir yöneten sünni el halife ailesinin çabaları muhalifler tarafından yetersiz görülüyor. vifak hareketi, ayaklanmaların başlamasından bu yana parlamentoyu boykot ediyor.
hükümetin reform adı altında bugüne kadar yaptığı değişiklikler ise muhalefet tarafından ‘makyaj’ olarak nitelendiriliyor ve bu adımların talepleri karşılamadığı iddia ediliyor. bahreyn’de nüfusun yüzde 70’ini oluşturan şiiler siyasette eşit temsil edilmediklerini ve üst düzey devlet görevlisi olarak çalışamadıklarını belirtiyor. şiilerin ayaklanmasına sünni gruplar da karşı gösterilerle meydan okuyor.
kaynak: al jazeera ve afp
Yorumlar