Bahreyn'de isyan
Bahreyn'de bombalı saldırı
Sünni yönetim karşıtı gösterilerin sürdüğü Bahreyn'de, Başkent Manama’nın yakınlarında Şiilerin yaşadığı Deyr köyünde polisleri hedef alan saldırıda bir polis öldü, biri de yaralandı. Ayaklanmanın yıldönümündeki gösteriler üçüncü gününde.
bahreyn içişleri bakanlığı, deyr köyünde meydana gelen 'terörist saldırı'da yol güvenliğini sağlamakla görevli iki polisin yaralandığını, birinin daha sonra hayatını kaybettiğini açıkladı.
başkent manama'nın batısındaki dih köyünde de polis kontrol noktası yakınlarında patlama meydana geldi. polisleri taşıyan araç hasar gördü.
bahreyn'deki en geniş muhalif grup vifak ulusal islami cemiyeti'nin çağrısıyla perşembe gününden beri başkent manama ve ülkenin değişik bölgelerinde gösteriler düzenleniyor. polis bazı bölgelerde göstericilerle çatıştı, gösterileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı. güvenlik kaynaklarına göre iki günde 55 kişi gözaltına alındı.
cuma günkü gösterilerde bazı göstericilerin kefen giydiği, bazılarının da maske taktığı görüldü.
gösteriler sürecek
bahreyn'de vifak cemiyeti'nin çağrısıyla bugün de büyük bir gösteri yapılması bekleniyor.
şii din adamı ayetullah isa kasım cuma hutbesinde herkesi cumartesi günü düzenlenecek yürüyüşe katılmaya çağırdı.
muhalefet partisinin yanı sıra 14 şubat gençlik koalisyonu da 2011’deki ayaklanmaların sembollerinden başkent manama’daki inci meydanı’nda toplanma çağrısı yaptı.
2011’deki ayaklanmaları organize eden göstericiler, şii ve sünni temsilcilerden oluşan bir anayasa komisyonu kurulmasını ve yeni anayasanın hazırlanmasını talep ediyor.
eylemcilerin diğer talepleri ise tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması ve işkence iddialarının soruşturulması.
reformlarda uzlaşı yok
bahreyn kralı hamad bin isa halife, mayıs 2012'de anayasada yapılması planlanan bir dizi reformu onaylamıştı.
değişikliklere göre kral, yasama meclisini feshetmeden önce seçimle göreve gelen parlamento başkanlarına ve atamayla göreve gelen danışma konseyi’ne danışmak zorunda olacak.
ancak, düzenleme muhaliflerin taleplerini karşılaktan uzak. muhalifler, hükümetin tamamının seçimle göreve gelmesini ve üst kanadın atanarak göreve getirilmesinin sona ermesini istiyor.
muhalifler yeni düzenlemeye rağmen meclisi feshetme yetkisinin hâlâ kralda olduğunu söylüyor.
sünniler yönetiyor
ülkede 14 şubat 2011'de başlayan monarşi karşıtı ayaklanmada muhalif kaynaklara göre en az 80 kişi hayatını kaybetti. hükümet ise bu sayısının 35 olduğunu söylüyor.
2011'de başlayan isyan, bahreyn güvenlik güçleri ile suudi arabistan ve diğer körfez ülkelerinden askerlerin müdahalesiyle kısa sürede bastırılmıştı.
ülkede son olarak, kimliği açıklanmayan 15 güvenlik görevlisi hakkında, yönetim karşıtı protestolar sırasında muhalif eylemcilere 'kötü davranmaktan' soruşturma başlatıldı.
ancak ülkeyi 200 yıldan uzun süredir yöneten sünni al halife ailesinin çabaları muhalifler tarafından yetersiz görülüyor. vifak ulusal islami cemiyeti, ayaklanmaların başlamasından bu yana parlamentoyu boykot ediyor.
hükümetin reform adı altında bugüne kadar yaptığı değişiklikler ise muhalefet tarafından ‘makyaj’ olarak nitelendiriliyor ve bu adımların talepleri karşılamadığı iddia ediliyor. bahreyn’de nüfusun yüzde 70’ini oluşturan şiiler siyasette eşit temsil edilmediklerini ve üst düzey devlet görevlisi olarak çalışamadıklarını belirtiyor. şiilerin ayaklanmasına sünni gruplar da karşı gösterilerle meydan okuyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar