Bahreyn'de isyan

Bahreyn'de reform sözü

Muhaliflerin katılmadığı bir toplantıda kürsüye çıkan Veliaht Prens, iki yıldır gösteri düzenleyen gruplara diyalog çağrısı yaptı.

Konular: Ortadoğu

Haberin Öne Çıkanları

Muhalefet yoktu

İki yıllık isyan

Sünniler yönetiyor

Polis ile çoğunluğu Şii olan göstericiler arasında neredeyse her gün çatışma yaşanıyor. [Reuters]

Şiilerin sorunları

çoğunluğu genç olan şii göstericiler, hükümetin reform talebine yanıt vermemesi konusunda hayalkırıklığı içinde. bahreyn’de nüfusun yüzde 70’ini oluşturan şiiler siyasette eşit temsil edilmediklerini ve üst düzey devlet görevlisi olarak çalışamadıklarını belirtiyor. şiilerin ayaklanmasına sünni gruplar ise karşı gösterilerle meydan okuyor.

sünni kraliyet rejimine karşı ayaklanan şii nüfusun yaklaşık iki yıldır gösterilerini sürdürdüğü bahreyn de, hükümetten yeni bir adım geldi. veliaht prens salman bin hamad bin isa el halife, ülkedeki muhalefete sorunları çözmek için diyalog çağrısında bulundu.

stratejik araştırmalar uluslararası enstitüsü'nün düzenlediği konferansta konuşan prens halife, ülkedeki sorunları görüşmeye hazır olduklarını belirterek muhaliflerin yetersiz gördüğü siyasi ve hukuki reformlara devam edeceklerini söyledi.

ancak, sözkonusu etkinliğe muhalefet kanadını temsilen hiç kimse davet edilmedi.

öte yandan, bahreyn'deki gösteri yasağına rağmen, eylemciler sokaklara dökülmeye devam ediyor. cuma günü başkent manama'da bir araya gelen vifak grubu, barışçıl bir gösteri düzenlendi.

sünniler yönetiyor

ülkede 14 şubat 2011'de başlayan monarşi karşıtı ayaklanmada en az 50 kişi hayatını kaybetti. isyan, geçen yıl mart ayında bahreyn güvenlik güçleri ile suudi arabistan, katar ve diğer körfez ülkelerinden askerlerin müdahalesiyle bastırıldı.

ülkede son olarak, kimliği açıklanmayan 15 güvenlik görevlisi hakkında, yönetim karşıtı protestolar sırasında muhalif eylemcilere 'kötü davranmaktan' soruşturma başlatılmıştı.  ancak ülkeyi 200 yıldan uzun süredir yöneten sünni al halife ailesinin çabaları muhalifler tarafından yetersiz görülüyor. 

hükümetin reform adı altında bugüne kadar yaptığı değişiklikler ise muhalefet tarafından ‘makyaj’ olarak nitelendirilmiş ve bu adımların talepleri karşılamadığı iddia ediliyor. bahreyn’de nüfusun yüzde 70’ini oluşturan şiiler siyasette eşit temsil edilmediklerini ve üst düzey devlet görevlisi olarak çalışamadıklarını belirtiyor. 

şiilerin ayaklanmasına sünni gruplar ise karşı gösterilerle meydan okuyor. 

kaynak: ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;