Bahreyn'de isyan

Bahreynli aktivist tutuklandı

Ülkenin önde gelen insan hakları eylemcilerinden Nebil Recep'in cezaevine gönderilme gerekçesi açıklanmadı.

Konular: Ortadoğu

Haberin Öne Çıkanları

Sivil polis karşıladı

Savcının emri

Gözaltına alınmıştı

Nebil Recep daha önce birçok kez 'yasadışı' gösteri düzenlemek suçlamasıyla karşılaşmıştı. [Reuters]

İnsan hakları raporunun bulguları

bahreyn kralı'nın oluşturduğu bağımsız komisyonun raporuna göre, mart-nisan dönemindeki muhalif gösterilerde beşi polis toplam 35, sonrasında ise 11 kişi öldü. rapor, reform gösterilerinin başlaması sonrası yaklaşık üç bin kişinin gözaltına alındığını ve bunların 700’ünün halen tutuklu olduğunu belirtiyor. araştırmada,  polisin orantısız güç kullanıp işkence yaptığı, ibadethanelerin yıkıldığı ve binlerce kamu çalışanının işten çıkarıldığı ifade ediliyor.

bahreyn'de tanınmış insan hakları eylemcisi nebil recep'in tutuklandığı açıklandı. bahreyn içişleri bakanlığı, yaptığı açıklamada, savcıların verdiği emir doğrultusunda bahreyn insan hakları merkezi'nin başkanı recep'in lübnan dönüşü sırasında manama’daki havaalanında gözaltına alındığını duyurdu. açıklamada tutuklamanın gerekçesiyle ilgili bir ayrıntı verilmedi.

al jazeera’ye konuşan recep’in arkadaşları, iki sivil polisin tutuklama emrini tebliğ ettikten sonra kendisini götürdüğünü söyledi.
 
recep'in başkanı olduğu grup bahreyn güvenlik güçlerinin kötü muamelelerine dikkati çekmek için yaptığı çalışmalarla tanınıyor. recep, aralarında insan hakları izleme örgütünün de bulunduğu bazı uluslararası gruplara da üye bir aktivist. 
 
recep, geçen yıl da bahreyn krallığında şiilerin önderliğinde başlayan ayaklanma sırasında güvenlik güçlerince gözaltına alındıktan sonra işkence gördüğünü iddia etmişti.
 
bahreyn insan hakları merkezi’nden yusuf madafha, son üç gündür bazı sivil toplum örgütlerinin faaliyetlerine yasak getirilmesinin recep’in tutuklanmasının işareti olduğunu belirtti. 
recep’in pazar günü, hükümetin yasak olarak tanımladığı gösterileri düzenlemek suçlamasıyla hakim karşısına çıkması bekleniyor. 
 
şiilerde hayal kırıklığı
 
sünni el halife ailesi, şiilerin çoğunlukta olduğu, abd askerlerini de barındıran stratejik önemi yüksek körfez ülkesini 200 yıldan uzun süredir yönetiyor.
 
2011 yılının şubat ayında başlayan monarşi karşıtı ayaklanma, geçen yıl mart ayında bahreyn güvenlik güçleri ile suudi arabistan, katar ve diğer körfez ülkelerinden askerlerin müdahalesiyle bastırılmıştı. 
 
bahreyn kralı geçtiğimiz günlerde bazı reformarl onaylasa da bu muhalifleri tatmin etmedi.
 
anayasla yeniliklere göre kral seçimle göreve gelen parlamento başkanlarına ve atamayla göreve gelen danışma konseyi’ne yasama meclisini fesh etmeden önce danışmak zorunda olacak. yapılan yeniliklere parlamentonun seçimle göreve gelen kısmı başbakandan desteğini çekerse bunu krala bildirecek. ancak bu durumda kral başbakanı görevde tutma ya da gönderme yetkisine sahip olacak.
 
muhalifler ise hükümetin tamamının seçimle göreve gelmesini ve üst kanadın atamayla göreve gelmesine son verilmesini istiyor. ayrıca muhalifler bu düzenlemeye rağmen meclisi feshetme yetkisinin hala kralda olduğunu söylüyor.
 
ülke nüfusunun yüzde 70’ini oluşturan şiiler siyasette eşit temsil edilmediklerini ve üst düzey devlet görevlisi olarak çalışamadıklarını belirtiyor.
 
geçen yıl kasım ayında bahreyn’deki olayları inceleyen bağımsız bir komisyon, güvenlik güçlerini yoğun işkence ve keyfi tutuklamalar nedeniyle eleştirmişti. bahreyn’de aylar süren ayaklanmalar sırasında en az 40 kişi hayatını kaybetmişti.
 
kaynak: al jazeera 
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;