Orta Afrika Cumhuriyeti
Ban: Müslümanlar hedef durumda
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, uluslararası toplumdan Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki olayların yatıştırılması ve sivillerin korunması için üç bin ek asker gönderilmesini istedi.
bm genel sekreteri ban, orta afrika cumhuriyeti’ndeki şiddet olayları nedeniyle iki buçuk milyon kişinin acil insani yardıma muhtaç durumda olduğunu açıkladı. ban, çok sayıda masum sivilin çatışmalarda hayatını kaybettiğini söyledi:
“ülkede siviller inançları ve kimlikleri nedeniyle kasten hedef alınıyor. özellikle müslümanlar hedef durumunda. ancak seleka isyancıları da hristiyanlara yönelik saldırıları sürdürüyor. bu ayrılık nesiller boyu sürebilecek istikrarsızlığın tohumlarını ekiyor. “
orta afrika cumhuriyeti’nde bm barışgücü askeri konuşlandırılmasının gündeme geldiğini ancak bunun çok uzun süre gerektireceğini anlatan ban, halkın bu kadar zamanının olmadığını belirtti.
üç bin ek asker talebi
bu nedenle birleşmiş milletler güvenlik konseyi’ne (bmgk) bazı öneriler sunan ban, "ülkede halen bulunan afrika birliği ve fransız askerleri hızlı bir şekilde ek üç bin asker ve polisle takviye edilmeli. bu ek askerler günler ya da haftalar içinde hemen konuşlandırılmalı ve havadan nakil kabiliyeti artırılarak olaylara hemen müdahale edebilmeli" diye konuştu.
fransa'nın toplamda iki bin askerinin olacağını, avrupa birliği'nin de asker sayısını 500'den 1000'e çıkaracağını ve mart başında sahada olacaklarını beyan ettiğini hatırlatan ban, ikinci olarak oac'deki tüm yabancı birliklerin tek bir komuta altında birleştirilmesini talep etti.
ülkedeki insani trajediye de dikkat çeken ban, uluslararası askerlerin, sivillerin korunması, zorunlu göçlerin engellenmesi ve insani yardım ulaştırılması gibi öncelikli konulara yoğunlaşmasını istedi.
‘yaşam ve ölüm meselesi’
bmgk çıkışında gazetecilere açıklama yapan ban, oac'deki krize çok hızlı müdahale edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "zaman çok önemli. bir hafta, hatta bir günlük bir gecikme bile çok kişi için ölüm ve yaşam arasındaki fark anlamına gelecek" dedi.
oac’deki insan hakları ihlallerine de dikkati çeken ban, ihlalleri inceleyecek bm komisyonunun gelecek hafta bu ülkeye gideceğini de belirtti.
darbe şiddeti tetikledi
ülkede şiddet, mart ayında müslüman seleka grubunun darbe yoluyla başa geçmesi üzerine tırmanmıştı. grubun lideri michel djotodia, devlet başkanı olunca gruba dağılma çağrısı yapmıştı. ancak bu hamle grup üzerindeki nüfuzunu kaybetmesine yol açmıştı.
'anti-pala' adlı hristiyan grup, seleka’ya karşı silahlanırken, bm’ye göre iki grup arasındaki çatışmalarda binlerce kişi hayatını kaybetti.
djotodia şiddeti durduramayınca 10 ocak’ta istifa etti. yerine hristiyan catherine samba-panza'nın geçmesi de şiddeti durdurmadı. afrika birliği ve fransa’nın yolladığı 7 bini aşkın asker de etkisiz kaldıkları gerekçesiyle eleştiriliyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar