Başkanlık sistemi

Başkanlık 'sınırda' başladı

Başkanlık sistemine ilişkin Anayasa değişiklik paketinin maddelerine geçilmesi için yapılan oylama 338 oyla kabul edildi. Bu sayı gerekli olan salt çoğunluğun üstünde olsa da maddeler için gerekli olan 330'a çok yakın. Oylama sonrasında Al Jazeera'ye açıklama yapan MHP lideri Bahçeli "338 başlangıç için normal" dedi.

[Fotoğraf: Zahidin Köşüş / Al Jazeera]

tbmm'de 18 maddelik anayasa değişikliği için görüşmeler başladı. anayasa değişiklik teklifinin geneli üzerinde yapılan görüşmelerde partiler tek tek söz aldı. ardından başkanlık sistemine ilişkin anayasa değişiklik paketinin maddelerine geçilmesi için oylama yapıldı. oylamaya 480 milletvekili katıldı. 338 milletvekili evet oyu kullanırken, 134 milletvekili hayır oyu kullandı. evet oyu, gerekli olan salt çoğunluğun hayli üstünde olsa da maddeler için gerekli olan 330'a çok yakın.

al jazeera'ya açıklama yapan mhp lideri devlet bahçeli "meclis maddelere geçilmesini kabul etmiş oldu. bakalım önümüzü göreceğiz" dedi.

ak parti kulislerinde ise sonuç normal karşılandı. ak parti ve mhp'den birer milletvekilinin oylamaya katılmaması göz önüne alınarak bu sonucun "aslında 340 milletvekiline tekabül ettiği" yorumu yapıldı. iktidar partisi milletvekilleri 5 çekimser oyun mhp'den geldiğini düşünüyor.

evet cephesinde fire, beklenenden fazla oldu. bu firenin hangi partiden olduğu, önümüzdeki günlerde tartışma konusu olacak. 

hdp milletvekilleri bu ilk oylamaya katılmadı.

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;