Türkiye

Belediyede eşbaşkanlığa iptal davası

Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı 'Eşbaşkanlar Çalışma Yönetmeliği' kararının iptal edilmesi için mahkemeye başvurdu.

Konular: Türkiye
HDP'nin 2014 yerel seçimlerinde kazandığı tek büyükşehir belediyesi olan Diyarbakır'da eşbaşkanlığı Gültan Kışanak ve Fırat Anlı yürütüyor. [AA]

valilik, 3. idare mahkemesi'ne gönderdiği dilekçede, büyükşehir belediye meclisi'nin "eşbaşkanlar çalışma yönetmeliği" ile ilgili aldığı kararın hukuka aykırı olduğu ve belediyelerin çalışma şeklini düzenleyen 5393 sayılı yasa'da 'eşbaşkanlık' sistemi adı altında bir organ ve kadronun bulunmadığını hatırlattı.

belediye başkanının, belediyenin başı ve tüzel kişiliğinin temsilcisi olduğu belediyeyi, devlet dairelerinde temsil etme görevinin bulunduğu bildirilen dilekçede, eşbaşkanın yapacağı işlemlerin usulsüz olduğu ileri sürülerek, işlemlerin iptali ve yürütmenin durdurulması istendi.

kaymakamlıklar da iptal istedi

diyarbakır'daki kaymakamlıklar da bazı ilçe belediyelerinde alınan 'eşbaşkanlık' uygulamasının iptali için başvurdu.

diyarbakır 3. idare mahkemesi, suç duyurusuna ilişkin büyükşehir ve ilçe belediye başkanlıkları hakkında dava açarken, dava konusu işlemin dayanağını oluşturan tüm belge ve bilgileri içeren işlem dosyası ile 'belediye eşbaşkanları çalışma yönetmeliği'nin' kendilerine gönderilmesini talep etti.

mahkemenin, belediyelerdeki eşbaşkanlık uygulamasıyla ilgili davayı eylül ayında karara bağlayacağı tahmin ediliyor.

türkiye'de eşbaşkanlık sistemi, parti örgütlenmesi ve belediye yönetimi bazında sadece halkların demokratik partisi (hdp) tarafından uygulanıyor. 

hdp'nin 2014 yerel seçimlerinde kazandığı tek büyükşehir belediyesi olan diyarbakır'da eşbaşkanlığı gültan kışanak ve fırat anlı yürütüyor.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;