IŞİD

'Beyaz Kefenliler' Irak'ta IŞİD'e saldırdı

Suriye’nin Deyr Ez-Zor bölgesinde yeni kurulan ‘Beyaz Kefen’ örgütü Musul’da IŞİD sorumlularından Ebu Huzife ve 17 korumasını öldürdü. Bu, örgütün Irak'taki ilk eylemi oldu.

IŞİD'e katılanlar arasında birçok Avrupalı da var. [Fotoğraf: AP]

irak kürt yönetimi peşmerge bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre ebu huzife’nin evini basan grup çatışmanın ardından kaçtı.

beyaz kefenliler grubu, deyr ez zor kentine bağlı olan ve suriye’nin irak sınırında yer alan elbu kemal’da işid’e karşı kurulan bir örgüt. kendini 'elbu kemal’ın halk direnişi' olarak nitelendiriyor.

suriye insan hakları gözlemevi'ne göre, son zamanlarda işid'e karşı saldırılar düzenliyen örgütün üye sayısı 300.

gözlemevine göre örgüt, işid'e karşı 'gerilla taktikleri' ile mücadele ediyor. gözlemevi daha önce beyaz kefenlilerin suriye'nin kuzeydoğusundaki deyr ez zor kentinde 100'e yakın işid mensubunu öldürdüğünü öne sürüyor. 

üç grup birleşti

beyaz kefenliler, asillik ve kalkınma cephesi, kadisiyye tugayı ve liva-u mücahit ömer muhtar ismindeki üç ayrı sünni grubun birleşmesiyle kuruldu.

irak - şam islam devleti (işid), irak ve suriye’de faaliyet gösteren silahlı bir örgüt. selefi ideolojiye sahip işid; irak, suriye, filistin ve ürdün topraklarını içine alan bölgede şeriata dayalı bir devlet kurmak istiyor. 2004’te irak’ta kurulan ve şu anda liderliğini ebubekir el bağdadi’nin yaptığı işid, suriye ve irak’taki en güçlü silahlı gruplar arasında yer alıyor.

abd yönetimi, irak şam islam devleti’nin (işid) irak ve suriye’de geniş bir alanı kontrol etmesi sonrasında, örgütün irak’ta kürt bölgesine ilerleyişi ve aralarında abd vatandaşlarının da olduğu gazeteci ve yardım çalışanlarının öldürülmesinin ardından harekete geçerek, öncülük ettiği koalisyon güçleriyle beraber örgüte yönelik hava saldırıları başlattı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;