Amerika

Bin Ladin'in damadı yargılanıyor

Yurt dışında yakalandıktan sonra ABD'ye getirilen Süleyman Ebu Geyt, New York'ta hakim karşına çıkarılacak.

Haberin Öne Çıkanları

Yurt dışında yakalandı

New York'ta yargılanacak

El Kaide sözcüsü

ABD’nin Ebu Geyt’i nasıl yakaladığı henüz netlik kazanmadı. [Reuters]

washington'un ‘amerikan halkını öldürmek için komplo kurmak’la suçladığı, öldürülen el kaide lideri usame bin ladin’in damadı süleyman ebu geyt, yurt dışında yakalandıktan sonra abd'nin new york eyaletine getirildi.

aynı zamanda el kaide’nin sözcülerinden biri olan, kuveyt doğumlu, 47 aşındaki ebu geyt, eyalet mahkemesi tarafından yargılanacak.

abd adalet bakanı eric holder,  11 eylül 2001’de new york ve washington’a düzenlenen saldırıların sorumlularını aramaktan vazgeçmediklerini söyledi. holder, “ne geçen zaman ne de uzaklık abd’nin düşmanlarını adalet önüne çıkarma arayışımızı zayıflatmadı” dedi.

abd’li yetkililer, ebu geyt’i amerikan komandoları tarafından 2011 yılında düzenlenen baskında öldürülen bin ladin’e yardım etmek ve 11 eylül saldırılarının ardından abd’ye karşı propaganda konuşmaları yapmakla suçluyor.

yakalanma süreci bilinmiyor

abd’nin ebu geyt’i nasıl yakaladığı ise henüz netlik kazanmadı.

yurt güvenliği komitesi’nin cumhuriyetçi eski başkanı peter king, ebu geyt'in geçen hafta cia ve fbi tarafından ürdün'de yakalandığını söyledi.

ismini açıklamak istemeyen ürdünlü bir güvenlik yetkilisi ebu geyt’in geçen hafta abd’ye teslim edildiğini onayladı ancak detaylar hakkında bilgi vermedi.

hürriyet gazetesi ise perşembe günü, kuveyt’e gitmekte olan ebu geyt’in türkiye’den ayrıldıktan kısa bir süre sonra yakalandığını duyurdu.

gazetenin haberine göre, iran sınırından yasa dışı yollarla türkiye’ye giren ebu geyt,  ankara’da bir otelde gözaltına alındı.

türkiye’de herhangi bir suç işlemediği için çıkarıldığı mahkeme tarafından serbest bırakılan geyt, sınır dışı edilmek üzere bir aydan uzun bir süre yabancılar şube müdürlüğü’nde tutuldu.

ürdün üzerinden vatandaşlığından çıkarıldığı kuveyt’e gönderilmesine karar verilen geyt, ürdün’den kuveyt’e geçiş yaparken cia ajanlarınca ele geçirildi.

pakistan'da öldürülmüştü

el kaide lideri bin ladin, 11 eylül 2001’de  new york’taki dünya ticaret merkezi ile pentagon’a düzenlenen, 3 binden fazla kişinin öldüğü saldırılardan sorumlu tutuluyordu.  

cia tarafından verilen istihbarat doğrultusunda amerikan komandoları 2 mayıs 2011’de başkent islamabad yakınlarındaki bir eve operasyon düzenlemiş ve yıllardır aranan, başına milyonlarca dolar ödül konan bin ladin’i öldürmüştü.

bin ladin’in cesedinin otopsi yapıldıktan sonra okyanusta açıklanmayan bir yere atıldığı bildirilmişti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;