IŞİD

BMGK'dan IŞİD yaptırımları

BM Güvenlik Konseyi, IŞİD'e karşı çözüm planı oluşturdu. IŞİD'e maddi destek veren ve vatandaşlarının örgüte üye olmasına izin veren ülkelere ekonomik yaptırımlar geliyor.

Çözüm teklifini oylamaya sunan İngiltere'nin BM Elçisi Mark Grant. [Fotoğraf: Reuters]

birleşmiş milletler güvenlik konseyi (bmgk), irak ve suriye’de güçlenen irak şam islam devleti (işid) örgütüne karşı oluşturulan bir çözüm planını 15 ağustos cuma akşamı yapılan oylamada kabul etti.

türkiye saati ile 22.00’de yapılan oylamada kısa sürede onay kararı çıktı. ingiltere’nin teklifi ve yaklaşık bir haftalık müzakere sonucu 15 üye ülkenin üzerinde anlaştığı bir metinle yaptırımlar onaylandı.

işid, nusra cephesi ve el kaide bağlantılı diğer tüm örgütlere acilen silah bırakma çağrısı yapan metinde, bm üyesi ülkelerin tümüne de vatandaşlarının ‘terörist’ gruplara yurtdışından katılmasını engelleme ve bu gruplara yardımları durdurma konusunda ekonomik yaptırımlar uygulanacak.

birleşmiş milletler anlaşmasının 7. maddesi uyarınca el kaide ile bağlantılı tüm örgütlerle işbirliği yapan devletlere yaptırım uygulanıyor. işid örgütü yakın zamandaki ilerleyişinden önce de bu listede el kaide'nin yanında yer aldı. nusra cephesi ise listeye bu yılın başlarında eklendi.

abd istihbaratına göre, işid, irak'ta kontrolünü ele geçirdiği rafinerilerden çıkarılan petrolü yerel alıcılara ve kaçakçılara satıyor. bmgk, işid ve nusra cephesi ile yapılacak her türlü alışverişi de yasakladı. bmgk uzmanları tarafından 7. madde uyarınca, el kaide bağlantılı tüm grupların aktiviteleri takip ediliyor.

bmgk bu konudaki kararlılığının göstergesi olarak, uluslararası seyahat yasağı, mal varlıklarının dondurulması ve silah ambargosu gibi yaptırımların uygulanacağı bazı el kaide liderlerinin de isimlerini yayınladı. ismi yayınlanan altı kişi arasında işid'in sözcüsü ebu muhammed adnani de var.

ismi açıklanan diğer kişiler, nusra cephesi ile bağları bulunan çeşitli kökenlerden beş kişi: cezayirli said arif, suudi arabistanlı zafer dabidi ve abdul muhsin çarik, kuveytli hamad ali ve fehd ecmi.

kaynak: reuters, afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;