Afrika

Boko Haram’a karşı topyekûn savaş

Kaçırdığı 200’den fazla kız öğrenciyi hâlâ elinde tutan Boko Haram örgütüne karşı Batı Afrika liderleri birleşti. Bu arada Boko Haram Kamerun’da Çinli işçilere saldırdı.

Konular: Nijerya
Nijerya Devlet Başkanı Goodluck Jonathan ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande [Fotoğraf: Reuters]

nijerya, nijerya’nın komşuları çad, kamerun, nijer ve benin devlet başkanları ile batılı yetkililer fransa cumhurbaşkanı hollande’ın ev sahipliğinde başkent paris’te güvenlik zirvesi yaptı.

batı afrika liderleri, boko haram örgütünün bölgenin el kaidesi haline geldiği ve tüm ülkelerin güvenliğini tehdit ettiği konusunda hemfikir.

fransa cumhurbaşkanı françois hollande nijerya ve komşu ülkelerin liderleriyle bir araya geldikten sonra basın toplantısı düzenledi.

fransa cumhurbaşkanı, boko haram’ın el kaide’yle bağlantılı bir örgüt olduğunu söyledi. hollande boko haram'ın tüm batı ve orta afrika için tehdit haline geldiğini söylerken, nijerya'daki örgütle mücadelede bilgi paylaşımı ve eşgüdüm sağlanması amacıyla kapsamlı bir plan hazırlanması çağrısı yaptı.

Jonathan ve Hollande bir süre Elize Sarayı'nın bahçesinde sohbet etti. [Fotoğraf: Reuters]

nijerya devlet başkanı goodluck jonathan da bu görüşe katıldığını belirterek, boko haram’ın artık yerel bir terör örgütü olmadığının altını çizdi. jonathan, kız öğrencilerini kaçırma eyleminin düzenlendiği ülkenin kuzey bölgelerine 20 bin askerin sevk edildiğini bildirdi.

güvenlik zirvesine katılan bu ülkeler önce istihbarat paylaşımı ardından da eşgüdümlü hareket etme ve sınır kontrolü konusunda birlikte ilerleyecekler.

ingiltere dışişleri bakanı william hague ise, ülkesinin nijerya’ya teknik destek sağlayabileceğini ve nijeryalı birlikler içinde görevlendirilmek üzere askeri danışman gönderebileceğini söyledi.

çinli işçilere saldırı

paris’te liderler boko haram’a karşı ortaklık için uzlaşırken kamerun’da çinli yol işçilerinin konakladığı kampa baskın oldu. bir çinli işçi öldürüldü, 10 işçi kayıp.

saldırıyı boko haram militanlarının yaptığından şüpheleniliyor.

saldırının olduğu vaka bölgesinden bir yetkili, boko haram militanlarının beş araçla gelip ağır silahlarıyla kampı bastığını anlattı.

kızların nerede olduğu belli değil

İslam'ın ilkelerine aykırı olduğu gerekçesiyle Batılı eğitime karşı çıkan Boko Haram örgütü, 200'den fazla kız öğrenciyi kaçırmıştı.
[[Fotoğraf: AFP]]

boko haram, njiyerya’nın kuzeyinde bir şeriat devleti kurmak istiyor. son beş yılda binlerce kişinin öldüğü silahlı ve bombalı saldırılara karıştılar.

örgüt, 14 nisan'da kuzeydoğudaki borno eyaletine bağlı chibok kasabasında 200’den fazla kız öğrenciyi kaçırarak son dört yıl içinde en çok tepki çeken eylemini yapmıştı.

boko haram, hapisteki üyelerinin serbest bırakılması halinde öğrencileri bırakacağını açıklamış, nijerya hükümeti bu takas teklifini reddetmişti.

örgütün yayınladığı 17 dakikalık bir videoda hıristiyan  kız öğrenciler başları örtülü dua ederken görülüyordu. çocukların durumu dünyanın birçok noktasında büyük bir yankı uyandırmış durumda.

twitter'dan #bringbackourgirls (kızlarımızı geri getirin) etiketiyle dünya çapında çağrılarda bulunuldu.

kaynak: reuters, afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;