Kuşatma altında Saraybosna

Bosna’nın en büyük toplu mezarı bulundu

Bosna Hersek’in Prijedor kentinde yapılan kazılarda 700’den fazla kişinin cesedine ulaşıldı. Toplu mezar, Bosna Hersek’de bugüne kadar bulunanların en büyüğü.

Konular: Avrupa, Bosna-Hersek
Yeni bulunan toplu mezarın 20 yıl önceki döneme ışık tutması bekleniyor. [Reuters]

toplu mezarda bulunan cesetlerin 1992 yılının haziran ayında sırplar tarafından öldürülen müslüman boşnaklar ve katolik hırvatlara ait olduğu açıklandı. cesetlerin yanında bazı kimlik belgeleri de bulundu.

prjedor’a bağlı tomasica köyünde beş kilometrekarelik alanda devam eden kazılarda şimdiye kadar 10 metre derinliğe ulaşıldı. kazılarda her geçen saat yeni cesetlere ulaşılıyor.

kayıp insan enstitüsü’nden mujo begic, “ceset sayısı, bosna’da bugüne kadar bulunan en büyük toplu mezara işaret ediyor” dedi. 

yaklaşık 20 sene önceki katliamlarda hayatını kaybedenlerin yakınlarının kazıların başladığı günden bu yana kazı alanındaki umutlu bekleyişi sürüyor.

bosna hersek’te savaşta öldürülen 9 bin kişi halen kayıp. sadece bu bölgedeki kayıp bin 200 kişinin bu mezarda bulunması öngörülüyor.

bölgede süren çalışmaların en az bir hafta daha devam etmesi bekleniyor.  

prijedor şehri, 1992 ve 1995 yılları arasında en korkunç savaş suçlarının yaşandığı yerlerden biriydi. bölgede sırp güçlerinin üç toplama kampı bulunuyordu ve çoğu kişi bu kamplarda öldürülmüştü.

bölgede yapılan katliamlardan sorumlu tutulan 16 asker veya siyasi lider uluslararası ceza mahkemesi’nde yargılandı. general ratko mladiç ve sırp lider radovan karadziç’in mahkemeleri ise sürüyor. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;