Balkanlar
Bosna'nın 'ölüm kampları' belgesel oldu
Bosna Hersek'te 1992-1995 yılları arasındaki savaş sırasında Sırpların kurduğu toplama kamplarında tutulan 67 esirin yaşadıkları filme aktarıldı.
yönetmenliğini avdo huseinoviç'in yaptığı 'bosna'nın ölüm kampları' adlı belgesel film, bosna'daki savaş sırasında ülkenin dört bir yanındaki toplama kamplarında yaşananları anlatıyor. galası 24 kasım'da saraybosna'da yapılacak filmde, farklı toplama kamplarında esir tutulan 67 toplama kampı mağduru yaşadıklarını paylaşıyor.
filmin yönetmeni huseinoviç, belgesel filmin çekimleri sırasında değişik hikâyeler duyduğunu anlatarak, "bazı çocuklar, babalarının gözleri önünde öldürülmüş; bazıları kardeşlerine, arkadaşlarına, oğullarına canavarca şeyler yapmak zorunda bırakılmış" dedi.
huseinoviç yaklaşık iki saat süren filmde, toplama kamplarında yaşanan işkencelerin, zulümlerin sadece bir bölümünü seyirciyle paylaşacaklarını belirtti. filmin çekimleri bosna hersek'in doğusundaki podrinje, hersek ve posavina bölgelerinde yapıldı.
filmde toplama kamplarının bugünkü görüntülerinin yanı sıra savaş yıllarında bu toplama kamplarında yaşananları gösteren özgün görüntüler de var. filmde o yıllarda toplama kamplarında esir tutulan 67 mağdurun yaşadıkları, şahitlik ettikleri katliamlar, tecavüzler ve işkenceler anlatılıyor.
'25 bine yakın tecavüz vakası'
projeye destek veren bosna hersek toplama kampı mağdurları birliği başkanı yasmin meşkoviç de, projedeki en temel amaçlarının toplama kamplarında yaşanan gerçeği dünyaya duyurmak olduğunu belirterek, "esirlere yapılan işkenceleri, öldürülen ve tecavüze uğrayan esirleri herkesin bilmesini istedik. bosna hersek kamuoyu, 1992-1995 yılları arasında toplama kamplarında yaşananlara dair yeterli bilgiye sahip değil" diye konuştu.
bosna hersek toplama kampı mağdurları birliği'nin verilerine göre, bosna'daki savaşta 657 toplama kampı vardı ve bu kamplarda farklı dönemlerde 200 bine yakın esir tutuldu. toplama kamplarında 25 bine yakın kadın ve erkeğe tecavüz edildi. toplama kampındakilerin yüzde 80'i ise erkekti.
kaynak: anadolu ajansı
Yorumlar