Amerika

Brezilya'da bir milyon kişi yürüdü

Toplu taşıma zammına yönelik protesto gösterilerinde Rio de Janeiro, Sao Paolo ve Salvador gibi birçok kentte sokaklarda insan seli yaşandı.

Haberin Öne Çıkanları

Zam tetikledi

Cumhurbaşkanı destek verdi

Gösteriler sırasında bazı sol gruplarla polis arasında çatışmalar yaşandı. [AFP]

brezilya’da toplu taşımaya gelen 10 sentlik zammın ardından başlayan protesto gösterileri en kalabalık gününü yaşadı. perşembe akşamı sokağa dökülenlerin sayısı bir milyonu geçti. 

yaklaşık 300 bin kişi ülkenin en büyük kentlerinden rio de janeiro’da bir araya geldi. polis, belediye binasına taş atarak yaklaşan göstericileri biber gazı ile dağıttı. polisin müdahalesi kalabalığın paniğe kapılmasına neden oldu. çatışmalar sırasında en az bir kişi yaralandı.

başkent brasilia’dea ise polis dışişleri bakanlığı’na yürümek isteyen göstericilerin  önünü kesti. askeri polis uzun süren mücadelenin ardından binanın çevresini kordon altına aldı.

sao paulo’da ise 110 bin kişi kentin ana caddelerinden paulista caddesini doldurdu. kalabalık hükümetin toplu taşımaya yaptığı zamda geri adım atmasını kutladı. ancak aşırı solcu bir grup ile polis arasında çatışmalar yaşandı.

ülkenin kuzey doğusundaki salvador kentinde de polis ve göstericiler arasıdna çatışmalar yaşandı. yine kuzeydeki önemli metropollerden recife’de ise al jazeera muhabiri gabriel elizondo’ya göre 100 binden fazla kişi gösteri yaptı. 

rio de janeiro ve sao paolo'da 10 sentlik zammın geri alınacağı açıklanmış ancak göstericiler daha fazlasını talep ederek toplu taşımanın parasız olmasını istemişti.

zam tetikledi

brezilya’da haziran ayı başında başlayan ve kısa sürede çok sayıda kente yayılan protesto gösterilerini toplu taşımada uygulanan 10 sentlik zam tetikledi. eylemler, ülkede son 20 yılda yapılan protesto gösterilerinin en büyüğü. asgari ücretin günde 11 dolara denk geldiği ülkede yaşayanlar zor durumda kaldıklarını düşünüyor. brezilyalılar, sağlık, eğitim gibi kamu hizmetlerine spordan daha çok harcama yapılmasını istiyor.
 
halk, ülkede yapılmakta olan konfederasyon kupası karşılaşmaları, gelecek yıl düzenlenecek dünya kupası ve 2016 olimpiyatları'na para harcanmasına tepkili.
 
cumhurbaşkanı'ndan destek
 
cumhurbaşkanı dilma rousseff, 26-28 haziran tarihleri arasında japonya'ya yapmayı planladığı ziyareti ise olaylar nedeniyle iptal etti.
 
rousseff, 18 haziran tarihinde yaptığı açıklamada protestoculara sahip çıkarak gösterilerle gurur duyduğunu söylemişti. rousseff, "brezilya bugün daha güçlü uyandı. gösterilerin büyüklüğü demokrasimizin enerjisini, sokakların sesini ve halkımızın medeniyetini gözler önüne seriyor" demişti.
 
eski solcu gerilla olan rousseff, ülkenin dikta rejimi sırasında hapise atılmış ve işkence görmüştü. rousseff’in işçi partisi, ülkede son 10 yılda yaşanan ekonomik büyüme ve 30 milyonun yoksulluk sınırından çıkmasının ardından iktidara geldi. ancak büyümedeki yavaşlama, insanların hükümetten daha fazlasını talep etmesine neden oldu.
 
brezilya’daki eylemler, 60 kişinin sirke taşıdıkları gerekçesiyle gözaltına alınmasıyla 'sirke devrimi' olarak anılıyor. ayrıca, ‘brezilya baharı’ veya yalnızca ‘bahar’ da deniliyor.
 
gösterilerin bu şekilde adlandırılmasında arap ülkeleri ve kuzey afrika’daki demokrasi yanlısı halk hareketlerinin etkisi var. geçtiğimiz yıllarda başlayan bu eylemler mısır, tunus, yemen gibi ülkelerde hükümetlerin devrilmesine neden olmuştu. bu harekete arap baharı adı verilmişti. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;