Türkiye

Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanmalarına protesto

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara temsilcisi Erdem Gül'ün tutuklanması, gazetenin İstanbul ve Ankara'daki binaları önünde protesto edildi.

Konular: Türkiye
Gazetenin Ankara bürosu önünde toplananlar Cumhuriyet okuyarak tutuklamaları protesto etti. [Fotoğraf: Zahidin Köşüş / Al Jazeera]

"mit tırları" soruşturması kapsamında tutuklanarak silivri cezaevi'ne gönderilen cumhuriyet gazetesi genel yayın yönetmeni can dündar ve ankara temsilcisi erdem gül'ün tutuklanmasını protesto edenler cumhuriyet gazetesi'nin istanbul'daki binası önünde toplandı. grup, dündar ve gül'e destek sloganları attı. gazete binasına hdp eş genel başkanı figen yüksekdağ ve chp'li milletvekilleri de geldi. 

basın mensuplarına açıklama yapan dündar'ın eşi dilek dündar, " bu can'a takılmış bir şeref madalyasıdır. gurur duyuyoruz. canın herkese selamı var" dedi. 

gazetenin ankara bürosu önünde toplanananlar da tutuklama kararını protesto etti. 

türkiye barolar birliği: hsyk'ya başvuracağız

iki gazetecinin tutuklanmasına ilişkin yazılı bir açıklama yapan türkiye barolar birliği, dündar ve gül'ün tutuklanmasıyla ilgili hsyk'ya başvurulacağını duyurdu. 

"türkiye barolar birliği olarak hukuksuzlukların karşısında dimdik durmaya devam edeceğimizi bir kez daha hatırlatıyor; gazeteciler can dündar ve erdem gül için derhal özgürlük talep ediyoruz. ulusal ve uluslararası hukuka aykırı bu kararla ilgili adli ve idari soruşturma açılması için de bugün hâkimler ve savcılar yüksek kurulu'na başvuracağımızı kamuoyunun bilgisine sunuyoruz."

abd büyükelçiliği'nden tweet

amerika birleşik devletleri'nin ankara büyükelçiliği, cumhuriyet gazetesi genel yayın yönetmeni can dündar ile ankara temsilcisi erdem gül'ün tutuklanması hakkında bir twitter üzerinden bir açıklama yaptı. şu ifadelere yer verildi.

"can dündar ve erdem gül'ün tutuklanmasından ve bir basın kurumunun daha baskılandığını düşündüren gelişmelerden oldukça endişeliyiz. türk mahkemelerinin ve yetkililerin, t.c. anayasası'nda yüceltilen basın özgürlüğü temel ilkesini güvence altına almalarını umuyoruz."

silivri cezaevi'ne gönderildiler

cumhuriyet gazetesi genel yayın yönetmeni can dündar ve ankara temsilcisi erdem gül, "mit tırları" soruşturması kapsamında istanbul nöbetçi 7. sulh ceza hâkimliği tarafından tutuklanarak silivri cezaevi'ne gönderilmişti.

her suçlamaya ayrı gerekçe

istanbul 7. sulh ceza hâkimliği, her üç suçlama için gerekçesini ayrı ayrı belirtti. mahkemenin tutuklama gerekçeleri şöyle:

"silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan:

"1 ocak-19 ocak 2014 tarihlerinde mit tırlarının durdurulmasıyla bu eyleme katılanlar hakkında adana ve istanbul cumhuriyet başsavcılıkları'nca soruşturma başlatıldığı, şüphelinin bu soruşturmalara ilişkin mesleki durumu gözönünde bulundurulduğunda bilebilecek durumda olduğu, buna rağmen mit tırlarına ilişkin devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibariyle gizli kalması gereken belgeleri yayınlamak suretiyle istanbul cumhuriyet başsavcılığı'nca yürütülen örgüt kapsamındaki soruşturmaya rağmen yayınlaması, şüphelinin tck'nin 220/7. maddesi ve 314/2. maddesi kapsamında eylemin gerçekleştiği ve kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu, adli kontrolün yetersiz kalacağı..."

"devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etme" suçundan:

şüpheli ve müdafiileri her ne kadar mit tırlarına ilişkin temin edilen ve yayınlanan belgenin konusu olan olayların daha önce kamuoyunda tartışıldığı ve bunun sır olmadığını belirtmişlerse de ilk defa mit tırlarına ilişkin şüpheli tarafından belgenin temin edildiği, kuvvetli suç şüphesinin oluştuğu, adli kontrolün yetersiz kalacağı..."

"devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama" suçundan:

devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri basılmış eserler dışında internet sitesinden de yayınlandığı, ilk defa mit tırlarına ilişkin şüpheli tarafından belgenin yayınlandığı, kuvvetli suç şüphesinin oluştuğu, adli kontrolün yetersiz kalacağı..."

dündar ve gül, soruşturmayı yürüten istanbul cumhuriyet başsavcıvekili irfan fidan'a ''şüpheli'' sıfatıyla yaklaşık 2 saat ifade vermişti.

ifade işlemlerinin ardından başsavcıvekili fidan, dündar ve gül'ü, ''devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek'', ''devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak'' ve ''silahlı örgüte üye olmamakla birlikte bilerek veya isteyerek yardım etmek'' suçlarından tutuklanmaları talebiyle nöbetçi hâkimliğe sevk etmişti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;