Türkiye

Çavuşoğlu: Sünni-Şii çatışmasını desteklemeyiz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yemen'e yönelik askeri müdahaleye Türkiye'nin desteğini vurguladı. 'Bölgede mezhepçilik durmalı' diyen Çavuşoğlu, 'Sünni-Şii çatışmasını desteklemeyiz' diye konuştu.

Konular: Yemen, Ortadoğu, Irak
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, eğit-donat programında lojistik gecikme yaşandığını söyledi. [Fotoğraf: AA-Arşiv]

yemen’e yönelik suudi arabistan öncülüğündeki operasyonu değerlendiren dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu, ülkede ateşkes sağlanması gerektiğini ve kesin çözümün siyasi olacağını söyledi.

ntv canlı yayınına katılan bakan çavuşoğlu, cumhurbaşkanı erdoğan’ın “yemen operasyonuna lojistik destek verebiliriz” ifadesine dair, “bölgedeki mezhepçilik durdurulmalı. müslüman kardeşler, 'ben çatışma istemiyorum' dedi. husiler dışarıdan da destekle bugün yemen'i ele geçirdiler. kesin çözüm siyasi çözümdür” açıklamasını getirdi.

“iran ile arap ülkelerinin karşı karşıya gelmesine gerek olmadığını” söyleyen çavuşoğlu, “sünni-şii çatışmasını desteklemeyiz” dedi. 

“eğit-donat’ta ufak bir gecikme”

çavuşoğlu, suriyeli muhaliflerin işid’e karşı askeri eğitim alarak silahlandırılmalarını öngören ‘eğit-donat’ programındaki gecikmeye de değindi.

gecikmenin türk tarafından kaynaklanmadığını söyleyen bakan çavuşoğlu, “siyasi olarak da teknik olarak da hiçbir sorun yok. abd’nin coğrafi mesafesi nedeniyle ufak bir gecikme var” dedi.

ingiltere savunma bakanı perşembe günü yaptığı açıklamada, ingiltere’den de programa 75 eğitmen geleceğini söylemişti. çavuşoğlu “bu konuda bir karar alınmadı. ingiltere’den böyle bir teklif gelirse değerlendiririz. prensipte buna hayır demeyiz” diye konuştu.

bakan çavuşoğlu, “incirlik üssü’ne abd’den preadator tipi insansız hava aracı gelecek mi” sorusuna ise, “abd ile askeri konularda işbirliğimiz var. ihtiyaç olursa görüşürüz” yanıtını verdi.

“birbirine güvenen iki lider”

cumhurbaşkanı erdoğan ile abd başkanı barack obama’nın suriye ve yemen üzerine bir saatlik telefon görüşmesine de değinen çavuşoğlu, “sayın erdoğan ile obama'nın her şeyden önce çok iyi bir dostluğu var. görüşme son derece olumluydu. birbirlerine güvenen iki lider” ifadelerini kullandı.

“irak’a desteğimiz sürecek”

çavuşoğlu, irak ordusunun şii milislerle birlikte işid kontrolündeki musul’a yapması planlanan operasyona dair desteğin sürdüğünü ifade etti.

“peşmergeye verdiğimiz eğit-donat desteği yaklaşık bin 500'den fazla, devam da edecek” diyen bakan, “musul ulusal muhafızlarına da destek vereceğiz” diye konuştu.

bakan çavuşoğlu, irak’ta hasar gören kentlerin yeniden inşası için gereken tüm desteğin de verileceğini belirtti.

kaynak: ntv, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;