Amerika

'Chavez'in bilinci yerinde'

Dördüncü kez ameliyat olan liderin komada olduğu resmi açıklamayla yalanlandı, yardımcısı Chavez'le yaptıkları siyaset sohbetini anlattı.

Konular: Sağlık

Haberin Öne Çıkanları

Siyaset sohbeti

Yemin belirsiz

Detaylı bilgi yok

Başkan Chavez'in 10 Ocak'ta dördüncü kez yemin edip etmeyeceği belirsizliğini koruyor. [Reuters]

kanser tedavisi gördüğü iki yıl boyunca dördüncü kez ameliyat masasına yatan venezuela devlet başkanı hugo chavez'in durumuyla ilgili caracas yönetiminden yeni açıklama geldi. başkan yardımcısı ve dışişleri bakanı nicolas maduro, chavez'in bilincinin açık olduğunu ifade etti.

chavez'in komada olduğunu yalanlayan halefi maduro, ülke liderinin hassas bir dönem geçiriyor olmasına rağmen 'her zamanki gibi güçlü' olduğunu söyledi.

chavez'le yaptıkları sohbette siyasi meseleleri, ekonomik durumu ve yerel seçimlerden sonra valilerin yemin etmesini konuştuklarını aktaran maduro, liderin halka sağlık durumuyla ilgili bilgi verilmesini istediğini de dile getirdi.

ancak yardımcısı chavez'in 10 ocak tarihindeki başkanlık yemin törenine katılıp katılmayacağı yönünde bir bilgi vermedi. zira, ekim ayında üçüncü kez devlet başkanı seçilen chavez, yemin ederek dördüncü kez görevine resmen başlayacaktı.

chavez’in ülke yönetmek için çok hasta olduğunu söyleyen venezuela muhalefeti, 30 gün içinde yeniden seçim yapılmasını talep ediyor.

venezuela liderinin sağlık durumuyla ilgili uzun süredir belirsizlik sürerken, son ameliyat küba'nın başkenti havana'da gerçekleşmişti.

emperyalizm karşıtı politika

1999 yılında iktidara gelen chavez, sosyalist bir program izledi. büyük sanayi kuruluşlarını ve petrol işletmelerini özel sektörün elinden aldı, kamulaştırdı.

kendisini venezuella’ya bağımsızlığını kazandıran simon bolivar’ın ‘varisi’ olarak lanse eden chavez, petrolden elde edilen milyarları yoksulluk karşıtı programlar için kullandı. ücretsiz sağlık hizmetleri, konut ve eğitim olanakları sağlayarak yoksul halkın sevgisini kazandı.

ancak tüm bunları yaparken yüzde 20 ile devraldığı enflasyon yüzde 30'a dayandı. özellikle orta ve zengin sınıfın tepki duyduğu bir lider oldu.

iktidara geldiği günden bu yana emperyalizm karşıtı söylemleri ve politikaları ile dikkat çekerken, iran’dan belarus’a kadar batı dünyasının kuşkuyla baktığı liderler ile yakın ilişkiler kurarak özellikle abd’ye meydan okudu.
 
insan hakları ihlalleri

chavez'in eleştirildiği alanlardan biri de insan haklarıydı, ülkede muhaliflere yönelik çok sayıda yasaklama hayata geçti. abd merkezli insan hakları gözlemevi isimli örgüt, temmuz ayında yayınladığı 133 sayfalık raporda venezuela'nın halkın ağır iktidar baskısı altında olduğu yorumuna yer vermişti.
 
belgede, gücü tek elde toplamakla suçlanan hükümetin, muhalefeti sansür yoluyla ve yargıyı silah olarak kullanarak sindirdiği; pek çok kişinin karşıt görüş deklare ettiği için uzun yıllar süren yargılamalarla karşı karşıya geldiği yazılmıştı. 
 
13 yıldır görevde olan chavez, muhalefetin kendisine karşı birleşmesine rağmen 7 ekim'de yeniden venezuela devlet başkanı seçilmişti. chavez, sağlığına kavuştuğu takdirde 10 ocak'ta yemin edecek ve 2016'ya dek görevini sürdürecek. 
 
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;