Amerika

Chavez'in hastalığı seçimleri gölgeledi

Venezuela'da, eyalet valilerini belirleyecek olan ülke halkının aklı, kanser tedavisi gören başkanın sağlık durumunda.

Haberin Öne Çıkanları

Capriles yarışıyor

İktidar için sınav

Törene katılamayacak

Chavez için dua eden halk, Küba'dan gelecek olumlu haberleri bekliyor. [Reuters]

venezuela'da halk, eyalet seçimleri için sandık başına gitti. ancak seçimler, yeniden kansere yakalanan devlet başkanı hugo chavez'in sağlık durumunun gölgesinde yapılıyor. 

iki ay önceki seçimlerde chavez'i yeniden başkanlık koltuğuna oturtan venezuelalılar bu kez 23 eyaletin valisini belirleyecek. eyalet seçimleri, iktidardaki venezuela birleşik sosyalist partisi için sınav niteliğinde. zira chavez'in sağlık durumu nedeniyle görevi bırakmak zorunda kalması halinde, ülkede kısa sürede başkanlık seçimi yapılacak. 
 
ülkede eyalet valiliği için yarışanlar arasında, ekim ayında chavez'e karşı başkanlık için aday olan henrique capriles de var. capriles halen miranda eyaleti valisi. chavez'in kardeşi adan chavez'in yanısıra, pablo perez ve henri falcon da yeniden vali seçilmek için yarışacak.  
 
başkent caracas'tan bildiren al jazeera muhabiri andy gallacher, bütün adaylar arasında en çok capriles'in performansının yakından takip edileceğini belirtiyor. gallacher'e göre eğer capriles eyalet seçimini belirgin bir farkla kazanırsa gelecekte yeniden ülkeyi yönetmeye talip olabilir. 40 yaşındaki capriles, chavez karşısında yüzde 45 oy almıştı. 
 
chavez ise tedavisi için küba'ya gitmeden önce düzenlediği son basın toplantısında, kendisine bir şey olması durumunda, venezuelalıları yardımcısı nicolas maduro'yı seçmeye çağırmıştı.
 
'chavez iyileşiyor'
 
öte yandan, küba'daki ameliyatından sonra chavez'in sağlık durumunun daha iyiye gittiği bildirildi. 
 
venezuela iletişim bakanı ernesto villegas, 58 yaşındaki liderin iyileşmekte olduğunu ve yakınlarıyla konuştuğunu belirtti. villegas, chavez'in tedaviye olumlu cevap verdiğini, ancak toparlama sürecinin yavaş olduğunu kaydetti. yakın dostu küba devlet başkaını fidel castro da chavez'i pazar günü ziyaret ederek sağlık durumu hakkında bilgi aldı.
 
ilk kez haziran 2011'de kanser teşhisi konulan chavez, üç kez ameliyat olmuş, kanserin tekrarlaması üzerine geçtiğimiz salı günü dördüncü kez ameliyata alınmıştı. chavez'in, yeniden başkan seçilmesi nedeniyle 10 ocak'ta düzenlenecek yemin törenine katılması beklenmiyor. 
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;