2015 Genel Seçimi

CHP pazarlığı yüksekten açtı

Seçimin ardından arayışlar sürerken CHP'den olası bir koalisyonda Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun başbakan olması talebi geldi. Partinin bazı isimleriyse AK Parti ile koalisyona karşı çıkıyor.

CHP 7 Haziran'daki genel seçimde oyların yüzde 25'ini aldı. [Fotoğraf: AA / Arşiv]

7 haziran'da yapılan genel seçimde oyların yüzde 25'ini alarak 23 ilde 'baraj altında' kalan chp'nin genel başkan yardımcılarından veli ağbaba yazılı bir açıklamayla koalisyon tartışmalarına dahil oldu. 

ağbaba, chp’nin, "bazı çevreler tarafından, kokuşmuş ve çürümüş bir iktidarın düşüşüne engel olma" projesine dahil edilmek istendiğini savundu ve buna izin vermeyeceklerini söyledi.

"yıllardır akp zulmüne sessiz kalanlar, akp rantından beslenenler, akp diktasına alkış tutanlar, ülkenin en temiz, en tutarlı ve en ilkeli partisini kokuşmuş ve çürümüş bir iktidarın düşüşüne engel olma projesinin parçası etmeyi amaçlamaktadırlar. cumhuriyet halk partisi ülkenin içinde bulunduğu durumun ve bu şartların üzerine yüklediği sorumluluğun farkındadır. elbette vatandaşımız çaresiz, ekonomi başsız, ülkemiz hükümetsiz kalmayacaktır. ancak partimizin, iktidarın öznesi, genel başkanımızın başbakan, halkın, iktidarın tek sahibi olmayacağı hiçbir çözümün içinde yer almayacağımızın bilinmesini isterim."

“kapsayıcı hükümet kurulmalı”

chp genel sekreteri gürsel tekin ise, seçmenin oyunu "değişimden yana" kullandığını ifade etti. yazılı açıklamasında, "türkiye demokratikleşme eksenine tekrar oturtulmalı. denge ve denetleme mekanizmalarının çalıştığı, istikrarlı ve kapsayıcı bir hükümet kurulmalıdır" dedi.

kurultay çağrısı geldi

chp'nin liste dışında kalan isimlerinden de ak parti ile olası bir koalisyon için tepki yükseliyor.

chp'nin küskünlerinden, seçimlerde aday gösterilmeyen eski milletvekili hurşit güneş, ak parti-chp koalisyonunun mümkün olamayacağını söyleyerek, ihtimalleri görüşmek için chp’ye küçük kurultay çağrısı yaptı.

güneş, "chp başından bu yana ülkenin başına bela olan bu iktidarı def etmeye çabalamaktadır ve elbette bu mücadelesini sürdürecektir" dedi. güneş, akp’nin iktidar ortağı olmanın yapılanları onaylamak anlamına geleceğini, halkın nefretinin azalmayacağı düşüncesini de açıklamasına ekledi.

hurşit güneş’in açıklamasındaki ifadeler şunlar:

"akp ile chp’nin bir koalisyon protokolü imzalayacak ölçüde hiçbir ortak ilke ya da ülküsü yoktur. malum; son seçimlerde halk başkanlık sistemine geçit vermemiştir. bu mutluluk vericidir. öte yandan halk akp’ye de tek başına hükümeti kuracak çoğunluğu da vermemiş, sadece birinci parti yapmıştır. o halde akp, iktidarını ancak bir koalisyonla yürütebilir. fakat bunun en doğalı akp’nin kendisine en yakın programa sahip siyasal partiyle bu koalisyonu oluşturmasıdır. ve bu asla chp değildir, olmamalıdır! halk hükümet kurma görevini chp’ye de tek başına vermemiştir. bu durumda, bir hükümet oluşturma görevi düşecekse, bunun kiminle olacağı ve koşulları (parti meclisi'nden alınan bir kararla yetinmeyerek) mutlaka bir küçük kurultayın toplanmasıyla sağlanmalıdır. chp yönetimi kuşkusuz bilgi, birikim ve deneyim sahibidir. son seçimlerde alınan oy oranını akp ile ortaklığa varacak ölçüde başarısız bulması mantık dışıdır."

“partinin tabanından kopması demek”

chp'nin hiçbir koşulda ak parti ile ortaklık yapmamasını isteyenlerden biri de seçimde aday gösterilmeyen eski istanbul milletvekili umut oran. oran'a göre, chp’nin akp ile koalisyonu partinin tabanından kopması anlamına gelecek.

oran seçmenin chp'ye "koalisyon yapın, uzlaşın" mesajı verdiğini söyleyerek, "27 milyon insanımız akp dışındaki partilere oy verdi, o zaman onları göndermek bizlerin, üç partinin boynunun borcudur" dedi.

oran'ın açıklamaları şöyle:

"7 haziran sorumluluğu, içinde akp’nin yer almadığı üç partiye vermiştir ve ülkenin acilen normalleşmeye, 13 yıldır yaşanan yolsuzlukların, hukuksuzlukların teker teker hesabının sorulacağı günlere ihtiyacı vardır. aksi takdirde akp ile yol arkadaşlığına başlayacak partinin yapılacak ilk seçimde baraj altına çakılacağını söylemek için kâhin olmaya gerek yok."

"danışma mekanizmaları işletilmeli"

partisinin hedeflediği oy oranına ulaşamadığını ve milletvekili sayısı düşen tek muhalefet partisi olduğunu da hatırlatan oran, geniş katılımla sonucun tartışılması çağrısında bulundu.

"chp tek başına iktidara gelememiş ve hedeflediği, açıkladığı oy oranına ulaşamamıştır. ana muhalefet partisi chp, oy oranı ve milletvekili sayısı düşen tek muhalefet partisi olma gerçeğiyle karşı karşıyadır. chp seçim sonuçlarını samimi, gerçekçi ve objektif biçimde değerlendirmelidir. bu sonucun nedenlerinin saptanması ve nasıl yeniden bir iddia sahibi olunabileceği, en kısa zamanda ve en geniş katılımla masaya yatırılarak solduyunun bir araya gelebileceği chp tüzüğü'ndeki danışma mekanizmaları işletilmelidir. ancak o zaman 'değerlerimizi koruyup, ortak akla' ulaşmış oluruz."

kaynak: al jazeera ve anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;