Türkiye

'Cumhurbaşkanlığı Sarayı usûlüne uygun yapıldı'

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Metin Kıratlı, yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile ilgili iddialara yanıt verdi, “Tüm yasal süreç tamamlanmıştır” dedi. Sit alanına imar yapılmasına yönelik iptal kararının yürütmesinin Danıştay' tarafından durdurulduğunu söyledi.

Konular: AKP

Haberin Öne Çıkanları

Köşk'ten 'Ak Saray' açıklaması

'Yasal süreç tamamlandı'

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın yapı kullanma izin belgesi ve ruhsatı. [Fotoğraf: AA]

kıratlı, çeşitli meslek örgütleri tarafından cumhurbaşkanlığı sarayı'nın bulunduğu alanla ilgili açılan davaların üst mahkemelerde lehlerine sonuçlandığını; inşaatın hukuka aykırı olduğuna ilişkin idari veya yargı mercileri tarafından verilmiş herhangi bir karar bulunmadığını söyledi:

"inşaatımızın, cumhurbaşkanlığı sarayı'mızın kaçak bir inşaat olduğu hakkında bir takım yargı kararları bulunduğu yönünde iddialar var. bu iddialar tamamıyla gerçek dışı iddialar. binamıza ilişkin inşaat iznini teşkil eden ruhsatımız, ayrıca 8 ekim 2014 tarihli yapı kullanma izin belgemiz mevcuttur. dolayısıyla idari açıdan herhangi bir şekilde bir sıkıntı söz konusu değildir."

kıratlı, yapı ile ilgili olarak açılan iki davadan birinin ‘türkiye mimar ve mühendis odalarına bağlı bir kısım odalar tarafından kültür ve turizm bakanlığı ile başbakanlık aleyhine’ açıldığını belirtti.

iptal kararları danıştay'dan döndü

mahkemenin 17 şubat 2014'te toplam 7 hektarlık alanın tarihi sit statüsünün kaldırılmasına ilişkin işlemin iptaline karar verdiğini söyleyen kıratlı, ancak kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen danıştay 14. dairesinin 11 haziran 2014 tarihli kararıyla anılan mahkemenin iptal kararının yürütmesinin durdurulduğunu hatırlattı.

ikinci dava da yine aynı kişiler tarafından çevre ve şehircilik bakanlığı, kültür ve turizm bakanlığı ve başbakanlık aleyhine açıldı. kıratlı, bu davanın da atatürk orman çiftliği içinde yer alan gazi tesislerinin birinci derece doğal ve tarihi sit şerhinin kaldırılmasına ilişkin 10 ağustos 2011 tarihli kararının iptali istemiyle açıldığını belirtti.

‘tüm yasal süreç tamamlandı’

alanın tarihi sit statüsünün kaldırılmasına ilişkin kısmının iptaline karar verildiğini hatırlatan kıratlı, bu kararın da temyiz edildiğini bildirdi.

kıratlı, yapılan temyiz incelemesi sonucu bu iptal kararının da danıştay 14. dairesinin 22 mayıs 2014 tarihli kararıyla yürütmesinin durdurulduğunu belirtti:

"gerek yapılmış ve bitmiş olan inşaat gerekse devam etmekte olan inşaatımızla ilgili tüm yasal süreç tamamlanmıştır. usulüne uygun olarak yapılmıştır."

muhalefetten eleştiri

cumhurbaşkanlığı sarayı'nın maliyetiyle ilgili tartışmalara maliye başkanı mehmet şimşek son vermiş, yeni hizmet binasının proje bedelinin toplam 1 milyar 370 milyon lira olduğunu, bu zamana kadar tümü başbakanlık bütçesinden olmak üzere 963,4 milyon lirasının harcandığını, 2015 yılında tamamlanmasının planlanması nedeniyle söz konusu yıla ilişkin bütçeye 300 milyon lira ödenek ayrıldığını açıklamıştı.

chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu, partisinin meclis grup toplantısında cumhurbaşkanlığı için yapılan "ak saray"a tepki göstermiş, "3 milyon insan işsizken padişah bozuntusu birisi kendisine saray yaptırıyor. atatürk orman çiftliği arazisi ankara'nın göbeğinde, insanlar gidiyor, yeşil alan, tuttunuz yüzlerce ağacı katlettiniz. ilk yaptıkları iş kamu ihale yasası'nda bir değişiklik yaptılar" demişti.

mhp lideri devlet bahçeli de partisinin grup toplantısında "atatürk orman çiftliği üzerinde 1 katrilyon 300 trilyona kanunsuz saray yaptırılıyor. 400 trilyona uçak alınıyor. milletin içine baka baka devlet hazinesini boşaltıyor. 77 milyonun parasını gömüyor." diyerek tepki göstermişti.

ruhsat temmuz 2012 tarihli

ankara büyükşehir belediyesi, aoç içinde yer alan cumhurbaşkanlığı sarayı binasının yapımı için 17 temmuz 2012'de ruhsat verdi.
ruhsat ve yapı kullanma izin belgesinde, parselin kullanma amacı 'resmi kurum alanı', parselin alanı 487 bin 941 metrekare olarak yer aldı.

sit alanlarına kamu hizmet binası izni 2014’te verildi

kültür ve turizm bakanlığı’nın 18 şubat 2014 tarihli resmi gazete'de yayımlanan kararı doğrultusunda sit alanlarına kamu hizmet binası yapılmasının önü açıldı.

ilke kararı ile sit alanlarının koruma ve kullanma koşullarına, "milli park bulunan yerlerde uzun devreli gelişim planı, milli park bulunmayan yerlerde alanın tarihi ve kültürel değerlerini koruyan koruma amaçlı imar planları, ilgili koruma bölge kurulunca uygun görülünceye kadar zorunlu alt yapı uygulamaları ve kamu hizmet yapıları dışında bitki örtüsünü, topografik yapıyı, siluet etkisini bozabilecek tahribata yönelik hiçbir inşai ve fiziki uygulamada bulunulamayacağı" düzenlemesi eklendi.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;