Türkiye

'Dağdakiler inecek, cezaevleri boşalacak'

Başbakan Diyarbakır'da "gelecek farklı olacak, sürece sahip çıkın" mesajı verdi. Erdoğan, Şivan Perwer-İbrahim Tatlıses düeti için "Keşke Ahmet Kaya da görseydi" dedi.

Erdoğan, Şivan Perwer ve İbrahim Tatlıses ile birlikte. [AA]

molla mustafa barzani'yi anarak başladı

"toprakları uçaklarla bombalanmıştı. köyleri yakılmış, yıkılmıştı. eşleri, dostları, akrabaları katledilmişti. sürgüne hüküm giymişlerdi. şemdinli’den kardeşlerinin yurduna, yuvasına türkiye’ye geldiler. buradaki kardeşleri onları muhabbetle kucakladılar. 'hoş geldiniz' dediler. 'biz türkiye’de asılmayı bekliyorduk' dediler. 'bizi asmak için ağır baskı vardı; ama biz türkiye’ye seve seve geldik. çünkü ölsek de türkiye’de ölmek istiyorduk. türkiye’de beklediğimiz akıbet bizi karşılamadı.' dediler."

"evet bunları söyleyen molla mustafa barzani’ydi. işte o barzani 81 yıl önce kardeşlerinin ülkesi türkiye’ye misafir oldu. bugün de molla mustafa barzani’nin oğlu, değerli dostum mesut barzani’yi misafir ediyoruz." 

'irak kürdistan bölgesi' ifadesini kullandı

"ankara’da, istanbul’da defalarca ağırladığımız barzani’yi yıllar sonra diyarbakır’da ağırlıyoruz. şehrimize hoş geldiniz. kuzey irak kürdistan bölgesi’ndeki kardeşlerimizi de muhabbetle selamlıyorum."

"bugün büyük bir hasrete diyarbakır’da son veriyoruz. bu büyük buluşmaya diyarbakır’da şahit oluyoruz. tam 37 yıl süren bu anlamsız, bu acı, bu kederli, bu hüzünlü özleme bugün artık son veriyoruz. bu ülkenin, bu toprakların sesini bugün artık vatanıyla buluşturuyoruz." 
 
"nihayet 'hoş geldin şivan perwer' diyorum. 'vatanına hoş geldin' diyorum."
 
"keşke ahmet kaya da görseydi"
 
"sevgili dostum ahmet kaya'yı, vefatının onüçüncü senesinde rahmetle anıyorum. ah diyorum ah o da burada olaydı. ben pınarhisar’a giderken o da uğurlamaya gelmişti. şarkılarıyla, türküleriyle bu kardeşinizi uğurlamaya gelmişti. böyle bir dostluk vardı. şivan perwer’i ve ibrahim tatlıses’i birlikte burada görebilseydi."
 
"ama mukadderat, buna inanıyorum. bugün diyarbakır’da aynı gökyüzü altında kurduğumuz şu muhabbet ortamı var ya, eminim hacı bektaş’ın, yunus emre’nin ruhunu, ahmet kaya’nın ruhunu da muazzez etmiştir." 
 
"biz pazara kadar değil, mahşere kadar biriz beraberiz."
 
"aynı coğrafyanın, aynı medeniyetin evlatlarıyız. işye şivan perwer 37 yıl sonra burada. bütün sıkıntılarına rağmen ibrahim tatlıses kardeşimiz de burada. birlikte düet yaptılar. tatlıses kardeşimizi de daha iyi gördüm. güzel bir final yaptı, onu da gördüm. inşallah kısa zaman için de cd’lerini de göreceğiz."
 
"türk ile kürt'ü ayıramazlar"
 
"nasıl ki türk’ü kürt’ten ayrılamazlarsa kürt’ü de türk’ten ayıramazlar. şam’ın acısı, halep’in sızısı, kamışlı’nın derdi bizimdir. suriye’de akan kan bizim kardeşimizin kanıdır. nasıl ki bu zamana kadar düşmanla birlikte mücadele ettiysek bundan sonra da zalimin sofrasında olmayacağız."
 
"halepçe cayır cayır yanarken, diyarbakır’ın, konya’nın, erzurum’un ciğeri yandı. musul’da, kerkük’te canlar giderken, çorum’un kayseri’nin canından can gitti. bir annenin çocuğuyla kendi ana dilinde konuşamıyor olmasından daha büyük azap ne olabilir." 
 
"aynı dışlanmayı biz de yaşadık"
 
"şivan perwer’in kasetlerinin nasıl saklanıp, gizli gizli dinlendiğini çok iyi bilirim. faili meçhullerin, vatan hasretinin ne olduğunu çok dinledim, bilirim. ne yaşadıysak birlikte yaşadık. aynı dışlanmayı, ötelenmeyi bu toplumda birlikte yaşadık."
 
"2005’te size sizin meseleniz bizim dedim. o günden beri sözümüzün arkasındayız. tehdit ettiler, zorluklar çıkardılar, partimizi kapatmak istediler, kışkırtmalar yaptılar, sabotajlar yaptılar, yalnız bıraktılar, çözüme yanlış bıraktılar; ama yılmadık. tek başımıza ilerledik. biz çözeceğiz, kardeşliğimizi perçinleyeceğiz, baldıran zehri içilmesi gerekiyorsa içeceğiz dedik."
 
"türk de kürt de laz da boşnak da benim kardeşim. inkar, ret, asimilasyon politikalarına biz son verdik."
 
"kürt kardeşim bu cumhuriyet senindir"
 
"diyarbakırlı kardeşim, kürt kardeşim, türk kardeşim, zaza kardeşim, arap kardeşim bu cumhuriyet senin cumhuriyetindir. ne kadar izmirlinin, istanbullunun, ankaralınınsa işte o kadar senin cumhuriyetindir. bu devlet senindir, bu bayrak senin bayrağındır. sen herkes gibi bu ülkenin öz vatandaşısın, bu cumhuriyetin, vatanın, devletin, bayrağın sahibisin."
 
"artık kimse ikinci vatandaş muamelesi göremez. hiçbir kimlik inkar edilemez. yeni türkiye’de öteleme, horlama olamaz. inkar, ret, asimilasyon olamaz ve olmayacak. 11 yıl önce hepsini elimizin tersiyle ittik."
 
"alevi de sünni de zengin de birinci sınıf vatandaştır."
 
"başı açık da başı örtük de bu ülkenin birinci sınıf vatandaşıdır. ayrım yapılamaz. okul ise okul iş ise iş. her yerde elit haklara sahip olacaklar. alevi de sünni de zengin de fakir de bu ülkenin birinci sınıf vatandaşıdır."
 
"yeni bir tek parti zihniyetinin hüküm sürmesine, yeni bir inkar ve ret politikasının oluşmasına asla izin vermeyeceğiz. yazarlara, sanatçılara sesiyle, sözüyle tahammül edemeyenler barış, demokrasi getiremezler. meselesi hizmet olmayanlar bu bölgeye birlik getiremezler."
 
"biz sizi seviyoruz. yaradandan ötürü seviyoruz. gönlünüzün, kalbinizin, vicdanınızın sesine her zaman kulak verin. karar verirken bunlarla karar verin. bizim aracılara, tercümanlara ihtiyacımız yok. bundan sonra da gönül diliyle konuşacağız."
 
"81 vilayet bizler için, bu süreç için dua ediyor. bir yıldır gençler hiç uğruna ölüp gitmiyor. nevruz’da inşallah bu bahar kalıcı olsun dedik. kış olsun, yağmur yağsın; ama gönüllerde açan bahar çiçeği hiç solmasın dedik. hamdolsun bahar devam ediyor. batıdaki evlerde de doğudaki evlerde de ocaklar sönmüyor."
 
"nusaybin'de barışa kurşun sıktılar"
 
"bu bahardan rahatsız olanlar da var. gençlerin yaşamasından rahatsız olanlar da var. uyuşturucu satamadığı, gençlerin kanını içemediği için rahatsız olanlar var. içeride de var, dışarıda da var. adeta yarasa gibi karanlıkta yaşamayı alışkanlık haline getirip umuttan, yaşama sevincinden rahatsız olanlar var. kepenkler kapanmadığı için, okulların, konutların, barajların yapılmasından rahatsız olanlar var. işte bunlar bu baharı sabote etmek için her yolu deniyorlar ve deneyecekler."
 
"dün nusaybin’de böyle bir sabotaj gerçekleştirdiler. huzura, barışa kurşun sıktılar. bunlara fırsat vermeyeceğiz."
 
"sizden ricam var: siz bu sürece sahip çıkarsanız bu süreç inanın büyüyecektir. bu bahar daha da kalıcı olacaktır. fidanlar çınar olup kök salacak. söz, silahtan etkilidir. siyaset şiddetten çok daha etkilidir. zalimin değil kendi halkının, mazlumun yanında durmak esastır. barıştan yana olmak önemlidir."
 
"işte bunun için ‘kak mesut’ başarılı oldu. mesut kardeşim tarih yazdı. şiddet hiçbir sorunun çözümü değildir. diyarbakır’ın tehditlere, kışkırtmalara karşı tek yürek olmasını özellikle diliyorum. çocuklarımızın kanı üzerinden hesap yapanlara diyarbakır’ın, ‘yeter artık’ demesini istiyorum."
 
"dağdakiler inecek, cezaevleri boşalacak"
 
"gelecek çok farklı olacak. dağdakilerin indiğini, cezaevlerinin boşaldığını, 76 milyonun bir ve beraber olduğunu göreceğiz. diyarbakır huzurlu olursa, erbil, kamışlı daha huzurlu olur. türkiye barış, refah ve huzur içinde olur. bu yeni süreçte diyarbakır’ın hakem olmasını, sürece ışık tutmasını istiyorum."
 
 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;