Türkiye-İran ilişkileri

Davutoğlu İran halkına seslendi

Başbakan Davutoğlu, Rusya ile gerilimde, Moskova'dan yana tavır alan ve Türkiye'yi suçlayan İran'ı eleştirdi. İran halkına seslenen Başbakan, "Bir gün İran halkı herkes onları terk ederken kendilerini terk etmeyen Türkiye için sesini yükseltecek" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu [Fotoğraf: Zahidin Köşüş / Al Jazeera Türk]

partisinin grup toplantısında konuşan başbakan ahmet davutoğlu, türkiye hava sahasını ihlâl ettiği için rus uçağının düşürülmesiyle, ankara ile moskova arasında başlayan krizi değerlendirdi. başbakan davutoğlu hem rusya'nın yaptırım kararlarıyla tansiyonu artırmasını hem de iran'ın moskova'ya destek verirken türkiye karşısında aldığı tutumu eleştirdi. davutoğlu, tahran yönetiminin yanı sıra iran halkına da seslendi. başbakan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"ukrayna konusunda rusya’ya uygulanan ya da iran’a uygulanan ambargolara da aynı yaklaşımı sergiledik. bütün dünya iran'a karşıyken biz bm'de brezilya ile birlikte ambargolara karşı el kaldırma onurunu yaşadık ama maalesef bugün iran’dan yükselen sesler, hakaretler ve saldırılar karşısında iran’ı sağduyuya davet ediyoruz. en zor zamanlarımızda bu tavırlarını sürdürürlerse dostluğumuza zarar verirler. bir gün iran halkı sesini yükseltecek, herkes onları terk ederken kendilerini terk etmeyen türkiye için konuşacak. rus ve iran halklarının yöneticilerinin türkiye’ye yönelik saldırgan tavrı benimsemediğini biliyorum."

"doğu ukrayna'yı bombalasak ne düşünürdü?"

"herhangi bir ülkeyi hedef almadık, savunma görevimizi yaptık. yaşananlarla ilişkin belgeleri ortaya koyduk, haklılığımız rusya dışında hemen her yerde kabul gördü. olayda muğlak, tartışmaya açık bir taraf yoktur. olay türkiye-suriye sınırında yaşandı ve türkiye’yi ilgilendiren bir çerçevede yaşandı. putin’i empatiye davet ediyorum, rusya’nın sınırı olmayan bir yerde bu olay yaşandı."

"biz ukrayna devletinin çağrısına uyarak gidip doğu ukrayna’da, rusya ile akrabalık bağları olan yerleri rus hava sahasını ihlâl ederek bombalasak rusya acaba ne düşünürdü? burası türkiye-suriye sınırı ve sınır ötesindekiler bizim kardeşimiz. onları da sınırımızı da korumak bizim görevimizdir. şu anda çatışmaların yaşandığı türkmendağı’nda hiçbir terör örgütü ya da daeş unsuru yok ama siviller bombalanıyor. buna kesinlikle sessiz kalmayız. ülkeler bu hassas durumda birbirini anlamalı ve daha dikkatli, olmalı. rusya ile her türlü görüşmeye açığız ama bize bir ley dikte ettirilmesine müsaade etmeyiz."

yaptırımlara karşı tedbirler

"bazı yaptırımlar uygulanıyor. bunu yadırgıyor ve kendisi de yaptırımlara maruz kalan bir ülkenin bu tutumunu çelişkili buluyoruz. alternatif planlarımızı yapıyoruz. her duruma hazırlıklıyız. gerekirse biz de bazı yaptırımları devreye sokacağız. yaptırımlarla zora düşecek sektörler için gerekli tedbirleri alıyoruz. ama bu tedbirlere başvurmadan krizin çözülmesini istiyoruz. herhangi bir şekilde doğacak enerji ihtiyacı için de her türlü tedbirleri alıyoruz. meyve ve sebze ile ilgili, domates de dâhil, bütün yaş sebze ve meyve ile ilgili zararları da karşılamaya hazırız. bu gerilim dolayısıyla kimse mağdur olmayacak. ihracatçılarımızın alternatif pazarlara girmesini ve rekabet edebilmelerini kolaylaştıracak tedbirler alıyoruz. turizm sektörüne de gerekli her desteği vereceğiz. gerekirse uçuş başı yakıt desteğinin genişletilmesi de dâhil olmak üzere her türlü desteği vereceğiz."

ak parti grup toplantısını rus yayın kuruluşu lifenews da takip etti.

"pkk'nın deaş'tan ne farkı var?"

davutoğlu, pazartesi günü diyarbakır’ın sur ilçesindeki çatışmalar sırasında bazı bölümlerinde yangın çıkan fatihpaşa camii’nden de bahsetti. başbakan, "diyarbakır'daki tüm kardeşlerime seslenmek istiyorum, o ateş sadece fatihpaşa camii'ne atılmadı. fatihpaşa camii'ni yakan pkk'nın palmira'yı tahrip eden deaş'tan ne farkı var? bunların kardeşliğimize, kültürümüze, diyarbakır'a saygıları yok. insanımıza hayatı zindan etmek isteyenlere izin vermeyeceğiz" dedi.

"en geç 2016’da…"

başbakan, avrupa birliği ile uzun bir aradan sonra ivme kazanan süreçle ilgili de, "ab ile tam üyelik hedefi bizim için önemlidir. süreci hızlandırmak konusunda kararlıyız. en geç 2016’da türkiye vatandaşları başları dik bir şekilde avrupa’ya seyahat edebilecekler. hayırlı uğurlu olsun" ifadelerini kullandı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;