Kürt sorunu

Demirtaş 'HDP'yle devam' dedi

Selahattin Demirtaş, BDP Eşbaşkanı sıfatıyla son kez Meclis grup toplantısında kürsüye çıktı, gelecek haftadan itibaren grup faaliyetlerini HDP çatısı altında yürüteceklerini söyledi. Ancak BDP feshedilmeyecek.

Demirtaş, çözüm süreci ve 1 Mayıs kutlamaları için ilan edilen Taksim yasağı üzerinden hükümete yüklendi. [Zeki Öztürk/AJT]

bdp eşbaşkanı selahattin demirtaş, yerel seçimlerden sonra ilk kez partisinin tbmm grup toplantısında konuştu. demirtaş, önümüzdeki haftadan itibaren halkların demokratik partisi (hdp) çatısı altında faaliyet yürütme kararı aldıklarını açıkladı. demirtaş, 30 mart yerel seçimlerinin ardından son iki grup toplantısında kürsüyü hdp eşbaşkanlarına bırakmıştı. 

demirtaş, "milletvekilleri olarak önümüzdeki haftadan itibaren ‪hdp‬ çatısı altında grup faaliyetlerimizi yürütme kararı aldık. ortak partimiz hdp'dir. bu siyasi anlayışı büyütmek, örgütlemek, demokratik halk iktidarı alternatifi haline getirmek zorundayız" dedi. 

demirtaş bunun barış ve demokrasi partisi'nin (bdp) tümüyle hdp'ye katılımı olmadığını, bdp'nin kendini feshetmeyeceğini belirtti: 

"bdp başka bir formatla daha çok da yerel, ekonomik, sosyal, eğitim, sağlık sorunlarının çözümünde sahada daha çok yer alacak. bdp kendini tamamen feshetmeyecek. bizde tek başına kurtuluş yok, ya yep beraber ya hiçbirimiz şiarıyla hareket edeceğiz. artık hdp'yi bütün türkiye genelinde büyütme, bütün ezilenlerin ortak cephesi haline getirme çabası vardır. hdp'nin yolu açık olsun."

'biz de tek taraflı yürüteceğiz'

konuşmasında pkk'yla yürütülen çözüm sürecine değinen demirtaş, 45 gündür bdp heyetinin imralı'ya gidemediğini ve abdullah öcalan'la görüşemediğini belirtti. 

bu koşullarda çözüm sürecinin ilerlemesinin zor olduğuna dikkat çeken demirtaş adalet ve kalkınma partisi (ak parti / akp) hükümetini eleştirdi:

"kiminle ve nasıl bu çözüm sürecini yürüteceksiniz? madem ki hükümet bu süreci tek taraflı götürmekte bir sakınca görmüyor. o halde biz de tek taraflı yürüteceğiz, herkes görecek. her alanda kendi özgünlüğümüzü ve özgürlüğümüzü yaratmak için çalışacağız. hükümet bu şekilde devam ederse, türkiye’de barışın teminatı ancak bdp ve hdp olacaktır. akp bir barış arayıcısı konumunda artık kalamaz."

'1 mayıs'ta taksim'deyiz'

demirtaş'ın gündeminde yaklaşan 1 mayıs işçi ve emekçi bayramı da vardı. 1 mayıs'ta taksim'de kutlamalara izin verilmeyeceğini açıklayan hükümete yüklenen demirtaş, türkiye'nin bir kez daha bu meydana kilitleneceğini söyledi:

"esnaf zarar görmesin gerekçesi son derece uyduruk bir gerekçedir. yenikapı'da, maltepe'de esnaf yok mu? olay çıkarmak isteyen yenikapı'da çıkaramaz mı? bizler taksim’e çıkmak isteyen emekçilerle birlikte olacağız. darbe anayasasında bile taksim yasaklanmamıştır. ortada kanun değil valilik kararı var, emekçilere yutturamazsınız. taksim’e çıkmak isteyenlerin talebi kanunsuz değildir, valinin kararı kanunsuzdur."

bu, demirtaş'ın bdp eşbaşkanı sıfatıyla grup toplantısında yaptığı son konuşmaydı. hdp'nin haziran ayında yapılması planlanan kongresinde hangi isimlerin eşbaşkan adayı olacağı henüz belli değil. bunun öcalan'la 26 nisan'da yapılacak görüşme sonrası netlik kazanması bekleniyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;