Ekonomi

Dev ihaleye ikinci erteleme

Dolardaki yükseliş ve seçim belirsizliği üçüncü köprü bağlantı yolları ihalesini ikinci kez erteletti. 6 Mart'ta yapılacağı açıklanan, daha sonra 6 Mayıs'a ertelenen ihale, seçimden sonra gerçekleştirilecek.

Konular: Piyasalar

dolardaki rekor yükseliş ve 7 haziran’da yapılacak seçim belirsizliği, türkiye’nin dev ihalelerini iptal ettiriyor veya erteletiyor. milli piyango ihalesinde kazanan firmanın sözleşmeyi imzalamamasının ardından, bugün de üçüncü köprü bağlantı yolları ihalesi seçim sonrasına bırakıldı.

kuzey marmara otoyolu (3. boğaz köprüsü dahil) projesi kapsamındaki bağlantı yolları ihalesi ikinci kez ertelendi.

6 mart'ta yapılacağı açıklanan, daha sonra 6 mayıs'a ertelenen söz konusu ihaleler iki ayrı tarihte yapılacak. yap-işlet-devret modeli ile kuzey marmara otoyolu projesi kınalı-odayeri kesimi işine ait ihale 7 temmuz'da, kurtköy-akyazı kesimi işine ait ihale ise 30 haziran'da gerçekleştirilecek.

finansman ve maliyet çalışması

karayolları genel müdürü cahir turan önceki ertelemenin gerekçesini, 'firmaların finansman ve maliyet çalışmalarını daha sağlıklı yapmasına imkân vermek' olarak açıklamıştı. turan firmaların talebi üzerine yapılan iki aylık ertelemenin yeterli olacağını düşündüğünü belirtmişti.

üçüncü köprü projesi ilk etapta, köprü ve bağlantı yollarıyla birlikte ihaleye açılmıştı, ancak bu şekilde teklif gelmemişti. bunun üzerine köprü ve bağlantı yollarının ayrı ayrı ihale edilmesine karar verilmişti. 

köprünün 29 ekim 2015'te açılışının yapılacağını duyuruldu ancak bağlantı yollarının 2018'de tamamlanması planlanıyor. 

dolar milli piyango’yu da vurdu

15 nisan’da ise milli piyango’nun 15 temmuz 2014’te yapılan özelleştirme ihalesini 2 milyar 755 milyon dolara kazanan net holding, sözleşmeyi imzalamamıştı.

net holding, kamuyu aydınlatma platformu’na (kap) "sözleşmenin imzalanacağı yeni tarihin tarafımıza bildirilmesine istinaden, yatırımcılarımızla ivedilikle paylaşılacağını kamuoyuna arz ederiz" açıklamasını yapmıştı.

net holding’in ihaleyi kazandığı tarih olan 15 temmuz 2014’te dolar kuru 2.12 tl seviyesindeydi. 15 nisan’da ise dolar kuru 2.70 tl'ye yükselmişti.

maliye bakanı mehmet şimşek, "(şans oyunları özelleştirme ihalesi) milli piyango'da süre uzatımı daha önce yaptık. dolayısıyla muhtemelen bir süre uzatımı söz konusu olmayacak. ihalede muhtemelen ikinci olanla süreç başlayacak. olayı bu çerçevede değerlendirmek lazım" diye konuşmuştu.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;