Lübnan

Dizilerle Türkçe öğrendiler

Dizilerden, şarkılardan Türkçe öğrenen Lübnanlı kardeşler, şimdi popüler Türk dizilerine Arapça altyazı hazırlıyor.

lübnan'da kendi çabalarıyla türkçe öğrenen iki kız kardeş, arap dünyasında ilgiyle izlenen popüler türk dizilerine arapça altyazı hazırlıyor. beyrut'ta yaşayan üniversite öğrencisi kardeşler riva ve nur şubuklu, beş yıl önce türkçeye karşı duydukları sevgiyle başlayan ve dizi tercümanlığına uzanan serüvenlerini anlattı. 

türk asıllı kardeşler ailelerinde artık kimse türkçe bilmese de çalışmalarını devam ettirip türkçeyi çocuklarına da öğretmek istiyorlar.

altyazılı türk dizileri izleyip türkçe şarkılar dinleyerek birçok kelime öğrendiklerini anlatan riva, "tercümesi yarım kalmış bir türk dizisi vardı. kalan 14 bölümün tercümesi için teklif geldi. araplara türkçenin ne kadar güzel bir dil olduğunu anlatabilmek istiyordum. bir şarkıyı dinlediğimde bu kelime, bu cümle çok güzel bunu iletmek istiyorum derdim. hiç reddedemeyeceğim bir fırsattı ve kabul ettim. aslında bu işin hiçbir zaman bu kadar büyüyeceğini düşünmüyordum. şimdi haftamın en az 4 günü dizi tercümanlığı ile geçiyor" diye anlatıyor.

cemal süreyya, turgut uyar okuyorlar

ablası nur ile cemal süreyya, turgut uyar gibi türk şairlerin eserlerini okuduklarını kaydeden şubuklu, bunun yanı sıra osmanlı türkçesi öğrenmeye başladıklarını da ifade etti.

yaptığı tercümelerin arap arkadaşları tarafından da beğenildiğini dile getiren şubuklu, "aslında bu bizim için bir gurur. önce amatör olarak izlediğimiz dizilerin alt yazılarını şimdi kendimiz yapıyoruz. ben hep derim ki türkçe benim bir aşk halimdir. hani derler ya aşıklar, hala ilk günkü gibiyiz. şimdi mesela hala türkçe konuşan birini duyduğumda heyecanlanıyorum." ifadelerini kullandı.

nur şubuklu ise çevresindeki arkadaşlarının da türkçe öğrenmek istediğini anlattı:

"türkçeye o kadar aşığım ki unutmak istemiyorum, unutmaktan korkuyorum. çocuğuma aktarmak istiyorum. ileride çocuklarımın türkçe konuşmasını istiyorum."

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;