Türkiye

Dolar 2,62'yi geçti

Doların yükselişi Perşembe gününü de rekorla tamamladı. Kur 2.62 TL'yi aşarken, Başbakan Davutoğlu yükselişin sadece Türkiye ile ilgili olmadığını söyledi. "Kur nedeniyle bir kriz olduğu doğru kanaat değil" dedi.

Konular: Ekonomi
[Fotoğraf: Reuters]

güne 2.5630 seviyelerinde başlayan dolar öğle saatlerinde 2,5997'ye ulaştı, sonrasında da 2.60'ı aşarak rekor tazeledi. dolar akşam saatlerinde ise 2.62'yi geçerek tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2.6211'i gördü. 

doların aralıksız yükselişi üzerine merkez bankası döviz satış ihalesinde miktarı artırdı. merkez bankası 'minimum 40 milyon dolar' olarak ilan ettiği döviz satış ihalesini '60 milyon dolar' seviyesine çıkardı.

davutoğlu: kriz olduğu doğru kanaat değil

doların tl karşısındaki yükselişi new york'ta bulunan başbakan davutoğlu'na da soruldu. davutoğlu "doların yükselmesi, doların diğer para birimleri karşısında yükselmesiyle ilgili bir husustur. sadece türkiye'deki tartışmalara bağlanamaz. dolardaki yükselişle ilgili tüm kurumlarımız gerekli tedbirleri almaktadır. dün ilk yükseliş trendi olduğunda ben de buradan merkez bankası başkanımızla bir görüşme gerçekleştirdim. gerektiğinde her türlü tedbir alınır ama bunun dünyadaki genel bir dalgalanmanın türkiye'ye yansıması olduğu unutulmamalı. türkiye'de kur dolayısıyla özel bir kriz olduğu gibi bir kanaat, doğru bir kanaat değil ama bunu ciddiyetle ele alıyoruz" ifadelerini kullandı.

borsa hızlı düştü

borsa istanbul da güne ciddi kayıplarla başladı. 81.010 puandan açılan endeks 17 aralık 2014'ten bu yana gördüğü en düşük seviyeye inerek, 80.183'e kadar düştü. ikinci seansta hafif toparlanan borsa günü 80.779 puanla, yüzde 1.57 kayıpla kapattı. 

gram altın 101 tl'yi geçti

dolardaki yükselişe bağlı olarak altın fiyatları da yükseliyor. sabah saatlerinde 99,54 kuruş olan bir gram altın 101,15 türk lirası'na kadar çıktı. çeyrek altın ise 163,92 tl'den satılıyor.

dolar endeksi zirvede

dolar bu hafta altı önemli para biriminden oluşan sepet karşısında 95,636 ile 11 yılın zirvesini gördü. yılın başından bu yana yüzde 6 yükselen dolar endeksini, diğer gelişen ülke ekonomilere kıyasla abd ekonomisinin daha hızlı büyümesi ve abd'de görece daha yüksek olan faizler destekliyor. abd'de cuma günkü tarım dışı istihdam verisi de doların yönünde etkili olacak.

abd ne zaman faiz artıracak?

chicago fed başkanı charles evans, abd merkez bankası'nın (fed) 2016'nın ilk yarısından önce gitmemesi gerektiğini söyledi. fed'in para politikasını belirleyen açık piyasa kurulu'nda bu yıl oy hakkı olan evans, yapacağı bir konuşma için hazırlanan metinde, "rahatsız edici düzeyde düşük enflasyon ve küresel ortamdaki belirsizlik göz önüne alındığında faizleri zamanından önce artırmanın getireceği riskler büyük, fayda ise az" dedi.

evans, fed'in, faizleri bulunduğu sıfıra yakın seviyede gelecek yıla kadar tutsa bile enflasyonun büyük ihtimalle yüzde 2 hedefine 2018 sonundan önce ulaşmayacağını belirtti. evans, fed açık piyasa kurulu'nda faizlerin sıfıra yakın düzeyde bir yıl daha kalmasını savunan ender üyelerden biri. 

kaynak: reuters, aa
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;