Türkiye

'Dördüncü dalga da olabilir'

İlk resmi gezisini KKTC'ye yapan Erdoğan, yola çıkmadan önce emniyete yönelik son operasyon hakkında açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı, Cemaat'e yönelik operasyonların süreceğini söyledi.

Konular: Türkiye
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bazı ülkelerin Türkiye'yi dinlediği iddialarının liderlerle görüşüleceğini söyledi. [Reuters]

cumhurbaşkanı erdoğan, ilk resmi gezisi için kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti'ne yapacağı seyahat öncesi atatürk havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

alman dergisi der spiegel'de yayınlanan, almanya, abd ve ingiltere'nin türkiye'yi dinlediğine yönelik iddialarla ilgili ne tür çalışmaların yürütüleceği sorulan erdoğan, 4-5 eylül'de galler'de yapılacak nato zirvesinde bunu liderlerle konuşacağını söyledi.

erdoğan, "bundan önce abd de almanya'yı dinlemişti ve almanya'da ciddi bir hesaplaşma olmuştu. şu anda türkiye ile ilgili süreci liderlerle bir araya geldiğimizde konuşacağız. dünyada istihbaratı güçlü olan ülkelerin farklı ülkeleri dinlememe gibi bir durumu yok. önümüzde nato zirvesi ve bm genel kurulu var. bunları liderler olarak aramızda konuşacağız. dünya barışını tehdit eden bu tür açıklamaları kontrol altına alma durumları olabilir" şeklinde konuştu.

dördüncü dalga

emniyetteki 'paralel yapı' soruşturması kapsamında bu sabah yapılan üçüncü dalga operasyonla ilgili soruyu yanıtlayan erdoğan, operasyonun devamının da gelebileceğini söyledi.

erdoğan, "bu bir sürecin devamı, bundan önce yapılan iki dalgadan sonra, ifadelerden sonra yeni süreç ortaya çıkıyor. bu, 'bir sondur' denilemez. belki burada çıkacak bilgi ve belgelerle dördüncü dalgası olur" dedi.

genelkurmayın açıklamaları

genelkurmay başkanı necdet özel'in 30 ağustos zafer bayramı resepsyonundaki "çözüm sürecinde 'kırmızı çizgiler' aşılırsa gerekli cevabı veririz" ve 'paralel yapı' ile ilgili açıklamasına yorumu istenen erdoğan, bunu haftalık olağan toplantıda görüşeceklerini belirtti.

genelkurmay başkanı özel, çözüm süreciyle ilgili, "hükümet yol haritasını bize vermedi, basından öğreniyoruz. keşke görüşümüz sorulsaydı. hükümet silahsız çözüleceğini söyledi, analar ağlamasın isteriz. çözüm sürecinde 'kırmızı çizgiler' aşılırsa gerekli cevabı veririz" demişti.

gülen cemaati ile ilgili ise türk silahlı kuvvetleri'nin 'bilgi ve belgeye dayalı olarak çalışmalarını yürüttüğüne' dikkati çekerek, konuya ilişkin mit ve emniyetten belge istediklerini ancak kendilerine henüz bir bilgi ve belgenin ulaşmadığını belirtmişti.

yunanistan'dan olumlu yaklaşım beklentisi

cumhurbaşkanı erdoğan, ilk resmi ziyaretini gerçkleştireceği kktc'nin türkiye'nin tüm uluslararası görüşmelerinde değişmez bir madde olduğunu belirtti.

erdoğan şu açıklamalarda bulundu:

"kktc’nin bugüne kadar adil kapsamlı bir neticeyi özleyerek sürdürdüğü görüşmelerde güney kıbrıs hiçbir zaman olumlu bir yaklaşımın içinde olmadı.

bu konuda garantör ülke olarak yunanistan’ın da çok daha etkili olmasını bekliyoruz.

uzlaşma yönünde irade her zaman kıbrıs türk halkı tarafından ortaya koymaktadır. maalesef karşı taraf uzlaşma yönünde bir irade ortaya koymamıştır.

son yıllarda türkiye’deki gelişmeye paralel yaşanan refah artışıyla kktc’nin maruz kaldığı tüm haksız kısıtlamalara rağmen rum tarafıyla olan açığı kapatması bakımından mutluluk vericidir.

uluslararası camianın kararlı adımlar atmasını bekliyoruz. bütün uluslararası görüşmelerde kıbrıs'ı değişmez bir maddemiz olarak tutacağız."

kaynak: al jazeera
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;