IŞİD

'Ek askere ihtiyaç duyulabilir'

ABD eski Savunma Bakanı Chuck Hagel, Washington’ın IŞİD’i geriletmek için Irak'a muharip olmayan ve istihbarat desteği sağlayacak ek askeri birlik gönderme ihtiyacı duyabileceğini söyledi.

Konular: Irak, ABD, Ortadoğu
Hagel, Aralık ayında Savunma Bakanlığı görevinden istifa etmişti. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

aralık ayında istifa eden eski savunma bakanı chuck hagel cnn’e verdiği mülakatta, istihbarat toplama ve işid hedeflerini belirleme gibi görevler üstlenecek abd askerlerin irak’a gönderilmesi dâhil tüm seçeneklerin değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

hagel,‘sanırım ileride asker göndermeye ihtiyaç olabilir. bu karar hâlâ alınmış değil. alınır mı, alınmaz mı bilmiyorum’ değerlendirmesinde bulundu.

abd genelkurmay başkanı martin dempsey geçtiğimiz yıl kongre'ye verdiği ifadesinde irak’taki abd askerlerinin sahada daha büyük bir rol üstlenmesi gerektiğini söylemişti.

irak’ta sadece eğitim ve danışmanlık görevleri olan yaklaşık 4 bin 500 abd askeri bulunuyor.

'işid gibi örgüt görmedik'

abd savunma bakanı chuck hagel daha önce işid gibi bir örgüt görmediklerini söylemişti.

19 kasım'da pbs televizyonunda sunucu charlie rose’un sorularını yanıtlayan hagel, önceliklerinin kendileri ve bölge ülkeleri için büyük tehlike arz eden işid olduğunu vurgulamıştı.

hagel, “işid gibi herhangi bir organizasyon görmedik; çok iyi organize olmuş, çok iyi eğitilmiş, çok iyi finanse edilen, çok stratejik, çok vahşi, tamamen acımasız. buna benzer şeyleri bir arada sadece tek bir organizasyonda daha önce görmedik. onların kör ideolojileri er ya da geç yenilecek. bunu başaracağız” ifadelerini kullandı.

yapının sosyal medyada da oldukça güçlü olduğuna dikkati çeken hagel, böyle bir grupla mücadelenin tek başına yapılamayacağını, bunun ancak geniş katılımlı bir koalisyon tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;