Türkiye

Erdoğan: Başkanlık şahsi arzum değil

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlık sisteminin şahsi arzusu olmadığını söyledi: Israrımın sebebi, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ve 2071 vizyonuna bu şekilde ulaşabileceğimize olan inancım.

tayyiperdoğan promo
Erdoğan muhtarlarla buluşmaya devam ediyor. [Fotoğraf: Anadolu Ajansı]

cumhurbaşkanı tayyip erdoğan rutin hale gelen muhtarlar buluşmasında başkanlık sistemi, parti kapatma ve iç güvenlik paketine yönelik mesajlar verdi. erdoğan başkanlık sistemine geçişle ilgili talebinin siyasete müdahale veya bir partiye entegre olması anlamına gelmediğini savundu. erdoğan, "böyle bir değişikliği 400 civarında milletvekiliyle gelen bir parti yapabilir" dedi.

erdoğan başkanlık sistemiyle daha hızlı karar alınabileceğini anlattı:

"başkanlık şahsi arzum değildir. başkanlığa seçilen ilanihaye orada kalacak diye bir şey yok. benim ısrarırım sebebi, türkiye’nin 2023 hedeflerine de 2071 vizyonuna da ancak bu şekilde ulaşabileceğimize inanıyor olmamdandır. demokrasi içinde hızlı karar alma mekanizmasına ancak başkanlık sistemiyle ulaşabiliriz. damdan düştüm ve damdan düşerek de nerede bir sıkıntı var, bunu bizzat yaşadım. bu konu sıradan bir teori olayı değildir. teorinin pratikle bütünleşme olayıdır. bu, konuşulmaz yaşanır. ben bunu aynı zamanda yaşadığım için anlatıyorum."

erdoğan, cumhuriyet kurulduğundan beri başkanlık sisteminin gündemde olduğunu, ancak hiçbir liderin bunu gerçcekleştirmeye zamanı ya da gücünün yetmediğini söyledi. erdoğan, "artık mevcut gömlek bu vücuda dar geliyor." dedi, cumhurbaşkanlığı seçiminde kendisine, bu sisteme geçiş için de destek verildiğini anlattı. 

diktatörlük benzetmesi 

erdoğan başkanlık sistemiyle diktatörlüğü özdeşleştirenlere karşı çıktı. bunun "bir özlemin yansıması" olduğunu savundu: 

"ülkenin seçilmiş cumhurbaşkanına hükümete diktatör yaftası vuranlar, kendi özlemlerini dile getirenlerdir. üstelik bunu söyledikleri cumhurbaşkanı tam 9 defa milletin desteğine mazhar olduğunu göstermiş biri. başkanlık sistemiden diktatörlük anlayanlar, her şeyden önce kendi milletlerine güvenleri olmayanlardır. başkanlık sisteminden diktatörlük çıkarmak isteyen her şeyden önce bu milleti karşında bulur. benim teklifimin gerisinde milletimizin arzusu, iradesi, desteği vardır. muhalefetin başındakilerden biri böyle bir destek elde etse, hemen milli şefliğini ilan etmeye kalkar. " 

parti kapatma düzenlemesi

cumhurbaşkanı erdoğan, 2010'da partilerin kapatılması tamamen ortadan kaldıran düzenlemeye muhalefetin destek vermediğini hatırlattı. erdoğan, ak parti'nin pazartesi günü meclis'e sunduğu üç maddelik anayasa değişikliği teklifini başbakan ahmet davutoğlu'na kendisinin önerdiğini anlattı, muhalefete çağrıda bulundu:

"geçenlerde başbakan’a da söyledim, 'getirin bu işi meclis’e' diye...bir hafta içinde getirelim fazla bir şey değil, üç beş maddelik iş, partilerin kapatılmasını ortadan kaldıralım. bunun adımı atılsın. milleti aldatmaya gerek yok, dürüst olmak gerek dürüst. şimdi iktidar adım attı, hadi gelin destekleyin, sağa sola kaçmayın. iş işten geçmiş değil. iktidar partisi anayasa değişikliği teklifini sunuyor. temenni ederim ki dört parti bir araya gelsin, hatta anamuhalefetle iktidar gelsin bu işi bitirsin. artık ondan sonra da kimse kuşlardan haber aldım benim partimi kapatacaklar diye ortada dolaşmasın." 

'muhtar olamazlar'

erdoğan milletle arasına bariyer örmüş bir siyasetçi ve cumhurbaşkanı olmadığını söyledi, muhtarlara "bakmayın sizi küçük görenlere" dedikten sonra, kendisi için "muhtar bile olamaz" diyenlere atıfta bulundu: 

"onlar oturdukları mahallede muhtar olamazlar. kendi halkının gönlüne girip muhtar olamayacakların memleket meseleleri hakkında iri iri laf söylemeleri bizi anca acı acı gülümsetir. mahalle muhtarlığına aday olduklarında parti amblemlerini bir kenara koyun, kazanamayacaklarını biliyorum. sahaya çıkmak, vatandaşla muhatap olmak zorundalar. halbuki onların istediği cumhurbaşkanı şöyle dedi, hükümet bunu yaptı diyerek siyaset yapmak." 

kadına şiddet tanıtım filmini izletti

erdoğan kadına yönelik şiddet konusunda cumhurbaşkanlığı sarayı'nda bir birimin faaliyete geçeceğini anlattı. erdoğan, kendisi ve eşi emine erdoğan'ın da yer aldığı kadına karşı şiddetin önlenmesiyle ilgili kamu spotunu muhtarlara iki kez izletti. erdoğan kadın cinayetlerinden söz ederken, "idam getirilsin" diye seslenen muhtara şu karşılığı verdi: 

"ben dedim ki, devletin bireysel suçları yani bir kişinin bir kişiyi öldürmesine karşı affetme yetkisi yoktur, devlet kendisine karşı işlenen suçları affedebilir. öbüründe affetme yetkisi mağdurundur. özgecan’ın annesi babası affederse affedebilir. devlet katili affetme yetkisini sahip değildir. bütün bunlara karşı ağırlaştırılmış müebbet hapis bunun tavanı, ağırlaştırılmış müebbet hapisle bu süreç işliyor, artık sorumluluk yargınındır." 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;