Türkiye

Erdoğan torba kanunu onayladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, madencilerin çalışma koşullarının düzeltilmesinden öğretmen atamalarına birçok düzenleme içeren torba kanunu onaylayarak Başbakanlığa gönderdi.

Konular: Türkiye
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14-15 Eylül'de Katar'da olacak. [Fotoğraf: AA]

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan, 'torba kanun' olan "iş kanunu ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılması ile bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına dair kanun"u onaylayarak yayımlanmak üzere başbakanlığa gönderdi.

kanun, maden çalışanlarının koşullarından, öğretmen atamalarına; vergi cezalarından kamu görevlilerinin atamalarına kadar birçok alanda düzenlemeler içeriyor. 

maden işçilerinin çalışma saati düşüyor

kanuna göre, yeraltı maden işlerinde çalışanlar için yeraltındaki çalışma süresi haftada en çok 36 saat olacak, günlük çalışma süresi 6 saati geçemeyecek.

yeraltı işlerinde çalışan işçilerde kıdem şartı aranmayacak, bir gün dahi çalışanlar kıdem tazminatından yararlanabilecek. 

işverenler, işçilerin ücretlerinin ödenip ödenmediğini kontrol etmekle ve varsa ödenmeyen ücretleri işçilerin banka hesabına yatırmakla yükümlü olacak.

zorunlu ve olağanüstü çalışılması gereken durumlar dışında, yeraltı maden işlerinde çalışanlara fazla mesai yaptırılamayacak.

yeraltı maden işlerinde çalışanlara zorunlu ve olağanüstü hallerde haftalık 36 saati aşan her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde 100 artırılmasıyla ödenecek.

kanunla yeraltında çalışan işçiler için yıllık ücretli izin sürelerinin 4 gün artırılması öngörülüyor. böylece, yeraltında çalışan ve 5 yıldan az kıdeme sahip bir işçinin iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi ile daha fazla belirlenmediği durumlarda en az 18 gün yıllık ücretli izin hakkı olacak.

madencilerin emeklilik yaşı 50'ye düşüyor

maden işçilerinin 55 olan emeklilik yaşı 50'ye düşürülecek.  manisa soma'daki maden faciasında hayatını kaybedenlerin eş ya da çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kardeşlerinden birisine istihdam sağlanacak. ölenlerin sgk'ya olan bütün borçları silinecek ve hak sahibine aylık bağlanacak.

iş adamları soma'da hayatını kaybeden madencilerin yasal mirasçılarına konut yaptıracak ve bu konutlar kurayla dağıtılacak.

kıdem tazminatına esas hizmet süreleri

kanunla, kıdem tazminatına ilişkin düzenlemeler de yapılıyor. buna göre, alt işverenin değişip değişmediğine bakılmaksızın, aralıksız olarak aynı kamu kurum veya kuruluşuna ait iş yerlerinde çalışmış olanların, bu şekildeki çalışma sürelerine ilişkin kıdem tazminatına esas hizmet süreleri, aynı kamu kurum veya kuruluşuna ait iş yerlerinde geçen toplam çalışma süreleri esas alınarak tespit edilecek.

tüp bebek için kolaylık getiriliyor

nakdi tazminat ve aylık bağlanması hakkında kanun'un kapsamına girenler, tüp bebek uygulanmasında verilecek destek için aranan, "son 3 yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alamama" ve "en az 5 yıldır genel sağlık sigortalısı olma" şartlarından muaf olacak.

başka tıbbi bir yöntemle mümkün olmaması nedeniyle yapılacak yardımcı üreme yöntemi tedavisi dışındaki yardımcı üreme yöntemi tedavisinde, katılım payı ilk denemede yüzde 30, ikinci denemede yüzde 25, üçüncü denemede yüzde 20 oranında uygulanacak.

35 bin öğretmen atanacak

35 bini öğretmen, bini de milli eğitim bakanlığı'nın diğer hizmet sınıfı kadrolarına olmak üzere, 31 aralık 2014 tarihine kadar 36 bin atama yapılacak.

 4-c'lilerle ilgili yeni düzenleme

özelleştirme uygulamaları nedeniyle iş akitleri, kamu ya da özel sektör işverenlerince feshedilen ve özelleştirme uygulamaları hakkında kanun kapsamında diğer kamu ve kuruluşlarına nakil hakkı bulunmayan personel de yaşlılık ya da malullük aylığı almaya hak kazanıncaya kadar istihdam edilebilecek.

 vergi cezaları silinmeyecek

vergi asıllarının tamamı, cezaların tamamı yeniden yapılandırma kapsamında tahsil edilecek. il özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğine haiz kuruluşlarının borçları, ikişer aylık dönemler halinde en fazla 36 eşit taksitte ödenebilecek.

sgk borçlarında gecikme cezası affı

kanun, sgk borçlarını da yeniden yapılandırarak, gecikme cezası ve gecikme zammını yeniden düzenliyor. buna göre, 2014 yılı nisan ayı ve önceki aylara ilişkin ödenmemiş olan sigorta primi, emeklilik keseneği, kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi için hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecek.

yapılandırılmadan esnaf, sanatkar ve çiftçiler de faydalanacak

kamu borçlarının yapılandırılmasından esnaf, sanatkar, çiftçi ve diğer bağımsız çalışanlar da faydalanacak. söz konusu çalışanlarda prim borçları nedeniyle sigortalılık süreleri durdurulmuş olanlardan, kanunun yürürlüğe girmesinden sonra 3 ay içinde başvuruda bulunarak, primlerini ödemeleri halinde sigortalılık süreleri durdurulmamış  gibi değerlendirilecek. 

kamu görevlilerinin atamaları

aralarında valiler, büyükelçiler, il emniyet müdürleri, kaymakamlar, bakan yardımcıları, genel müdür ve yardımcıları gibi üst düzey yöneticilerin bulunduğu görevliler ile farklı atama usullerine tabi olsalar dahi daire başkanı ve üstü görevlere, sivil memurlar hariç kolluk teşkilatlarının kadrolarına açıktan, naklen veya vekaleten yapılan atama ve bu görevlerden alınma, bu görevlerle ilgili yer değiştirme, göreve unvan değişikliği işlemleri hakkında verilen mahkeme kararlarının gereği, ilgilinin kazanılmış hak aylık dereceğine uygun başka bir kadroya atanması suretiyle iki yıl içinde yerine getirilecek.

belediyeler öğrenci yurtları yapacak

belediyeler, orta ve yüksek öğrenim öğrenci yurtları yapacak veya yaptıracak.

il sınırları içinde büyükşehir belediyeleri, belediye ve mücavir alan sınırları içinde il belediyeleri ile nüfusu 10 bini geçen belediyeler, meclis kararıyla; turizm, sağlık, sanayi ve ticaret yatırımlarının ve eğitim kurumlarının su, termal su, kanalizasyon, doğal gaz, yol ve aydınlatma gibi altyapı çalışmalarını faiz almaksızın 10 yıla kadar geri ödemeli veya ücretsiz olarak yaptırabilecek. bunun karşılığında yapılan tesislere ortak olabilecek.

merkezi sınavlara ilişkin davalar hızlanacak

milli eğitim bakanlığı ve ösym'nin merkezi sınavları hakkında açılan davalarda hızlı yargılama öngörülüyor. merkezi sınavlar veya sonuçlarına ilişkin dava açma süresi 10 gün olacak. dava dilekçesinin tebliğinden itibaren 3 gün içinde savunma yapılacak. bu süre bir kereliğine ve en fazla 3 gün uzatılabilecek. yürütmenin durdurulması kararı verilemeyecek.

bu davalar dosyanın tekemmülünden itibaren en geç 15 gün içinde karara bağlanacak. verilen nihai kararlara karşı tebliğ tarihinden itibaren 3 gün içinde temyiz yoluna başvurulabilecek. temyiz istemi en geç 15 gün içinde karara bağlanacak. bu davalar açılmadan önce üst makamlara başvurma hakkı olmayacak.

bucaklar kaldırılıyor

tüm illerde bucaklar kaldırılıyor. kaldırılan bucaklara bağlı belde ve köyler, bucağın bağlı olduğu idari birime bağlanacak.

sınır değişikliği

istanbul'da ataşehir ve ümraniye ilçelerinin hudutları, 04 ve e-80 karayolu sınır olarak tayin edilerek yeniden belirleniyor.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;