Suriyeli Mülteciler

Erdoğan'dan Suriyelilere vatandaşlık açıklaması

"Türkiye, Suriye’den gelenlerin de vatanıdır" diyen Cumhurbaşkanı, "Bu kardeşlerimizin içinde Türkiye vatandaşı olmak isteyenler de varsa, bu kardeşlerimize de vatandaşlık vereceğiz. Kurduğumuz bir ofis sayesinde bunu takip edeceğiz" dedi.

[Fotoğraf: AA]

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan, kilis’te şehit aileleri ve suriyelilere verilen iftarda konuştu. erdoğan, kilislilere gösterdikleri misafirperverlik için teşekkür edip çabalarını takdir ederken, “suriyeli misafirlerimize de bu şehre sığındıkları için teşekkür ediyorum” dedi.

"türkiye, suriye’den gelenlerin de vatanıdır" diyen cumhurbaşkanı, "kardeşlerimizin içerisinde inanıyorum ki türkiye cumhuriyeti vatandaşı olmak isteyenler de var. konuyla ilgili olarak içişleri bakanlığımızın attığı adımlar var. ellerinden geleni bakanlığımız oluşturduğu ofisle takip etmek suretiyle bu kardeşlerimize, bu yardımı, bu desteği yaparak onlara vatandaşlık imkanını vereceğiz" diye konuştu.

'gönül sınırlarımızın hududu geniş'

cumhurbaşkanı erdoğan: "bizim ülke olarak resmi sınırlarımız başkadır, gönül sınırlarımız başkadır. gönül sınırlarınımızın hududu, bizim kardeş olarak gördüğümüz, bizi kardeş olarak gören herkesin yaşadığı yerleri içine alır. dolayısıyla suriye'den gelen kardeşlerime diyorum ki biz sizi kardeşimiz olarak görüyoruz, siz de bizi kardeş olarak görüyorsanız vatanınızdan uzak değilsiniz sadece evinizden toprağınızdan uzaksınız" diye konuştu.

"sen baban gibi olmazsın diyordum, gülüyordu"

"türkiye olarak biz suriye konusunda 6 yıl önce neredeysek bugün de aynı yerdeyiz" diyen cumhurbaşkanı, "suriye'nin başındaki zalimdir işi bu noktaya getiren. 600 bin suriyeli kardeşimizin ölümüne neden olan bir insan bu ülkede asla bir yönetici olarak değerlendirilemez" dedi.

erdoğan, "varil bombalarıyla, konvansiyonel silahlarla, tankla, topla kendi vatandaşlarını öldüren böyle bir insan devlet terörü estirmez de kim estirir? pyd'li bir terörist, ypg'li bir teröristten bu çok daha ileri bir teröristtir. daiş'liden çok daha ileri bir teröristtir" diye devam etti.

esed ile önceleri ailecek görüştüklerini hatırlatan erdoğan, "sen baban gibi olmazsın diyordum, gülüyordu. herhâlde iki dünyası vardı. gerçek dünyasını bizden gizliyordu. işte şu 6 yılda gerçek dünyası ortaya çıktı" dedi.

"rejime destek verilmeseydi, dış güçler karışmasaydı bugün suriye huzurlu bir ülkeydi" diyen erdoğan, bölgedeki örgütlerin maşa olduklarını söyledi. suriye'deki silahlı örgütlerin, bölge halklarının temsilcileri olmadığını söyleyen cumhurbaşkanı erdoğan, kendisine yönelik arapça tezahüratlara yine arapça teşekkür edince alkış aldı.

cumhurbaşkanı erdoğan'ın konuşması, misafirlere arapça canlı tercüme edildi.

kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;