Türkiye

Erken yerel seçim hazırlığı

Seçimlerin 2013 sonbaharında gerçekleşmesini isteyen iktidar partisi AKP, muhalefetteki CHP ve MHP ile masaya oturuyor.

Haberin Öne Çıkanları

Muhalefetle randevu

BDP listede yok

2009'da ortaya atıldı

Canikli, BDP'yle temas kurulmamasını "Son olaylar BDP'nin siyasi parti olmadığını gösterdi" sözleriyle açıkladı. [AA]

türkiye'de 10 yıldır iktidar koltuğunda oturan akp, yerel seçimlerin bir yıl öne çekilerek 2013 sonbaharında yapılması için adım atıyor.

iktidarın değişiklik isteğini ak parti grup başkanvekili nurettin canikli duyurdu. anadolu ajansı'na konuşan canikli, 2014 yılı mart ayında yapılması gereken seçimlerin 2013 yılı ekim ya da kasım ayında yapılması için tbmm'de grubu bulunan siyasi partilerle görüşeceklerini söyledi.

yerel seçimleri öne çekmek için zorlu kış şartlarının seçim kampanyalarını zorlaştırmasını gerekçe olarak gösteren akp, perşembe günü saat 15.00'te anamuhalefet chp ve muhalefet mhp ile masaya oturacak.

canikli ile görüşmeye katılacak isimler chp grup başkanvekili muharrem ince ve mhp grup başkanvekili oktay vural. mhp'nin iktidarın düzenlemesine olumlu yaklaştığı biliniyor.

listede olmayan parti: bdp

akp'nin görüşme programında bdp yok. nurettin canikli, bunun nedenini "son olaylar bdp'nin siyasi parti olmadığını gösterdi" diyerek açıkladı.

daha önce yerel seçimler mart 2009'da yapılmıştı. seçimlere kısa süre kala büyük birlik partisi genel başkanı muhsin yazıcıoğlu, helikopter kazasında hayatını kaybetmişti. kampanyaların zorlu kış şartlarında yürütülemediği tartışması o tarihlerden beri sürüyordu.

son seçime göre tablo

iktidar, chp ve mhp'ye masaya oturduktan sonra, yeni yasama yılının başlamasıyla yasal düzenlemeyi hayata geçirmeyi hedefliyor.

türkiye'deki son yerel seçimlerde 1442 belediyede seçimi kazanan akp, yüzde 38'i geçen bir oya ulaşmıştı.
 
503 belediye başkanlığını elde eden anamuhalefet chp'nin oyları yüzde 24'te kalmış, mhp yüzde 16'lık bir oy oranıyla üçüncü sırayı almıştı.
 
kapatılan ve bdp adıyla tbmm'deki yerini alan dtp ise, o tarihte 96 belediye başkanlığını kazanmıştı.
 
iktidar partisi akp, büyükşehirlerde kazandığı 10 koltukla da yüzde 62'lik bir oran elde etmişti.
 
seçim sonucunda chp üç, mhp, dsp ve dtp de birer büyükşehir belediye başkanlığı almıştı.
 
kaynak: ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;