Türkiye-ABD ilişkileri

'Ermeni meselesi ilişkileri etkilemesin'

Başbakan Erdoğan ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner ile görüştü, Ankara'nın 1915 olayları ile ilgili 'hassasiyetini' hatırlattı. Erdoğan, "meselenin ikili ilişkileri etkilememesi gerektiğini" söyledi.

Erdoğan ile görüşen Boehner 1915 olayları ile ilgili iddiaların tarihçiler tarafından ele alınması gerektiğini söyledi. [TC Başbakanlık]

başbakan recep tayyip erdoğan 1915 olayları ile ilgili tasarının abd senatosu'nun gündeminde olduğu bir dönemde amerikalı parlamenterlerle görüştü. abd temsilciler meclisi başkanı john boehner ve beraberindeki heyet ile bir araya gelen erdoğan konuyla ilgili ankara'nın hassasiyetlerini dile getirdi.

başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre erdoğan, "söz konusu meselenin ikili ilişkileri olumsuz etkilemesine müsaade edilmemesi" gerektiğini belirtti.

boehner de iddiaların tarihçiler tarafından ele alınması gerektiğini söyledi.

boehner erdoğan'dan önce de tbmm başkanı cemil çiçek ile görüşmüş, benzer ifadeler kullanmıştı.

boehner, "amerikan kongresi'nde yaklaşık 24 yıldır görev yapıyorum. ermenilerle ilgili konu, zaman zaman gündeme geliyor. 24 yıl içinde hep söylediğim şey şudur: biz yasa koyucuyuz, biz tarih yazan kişiler değiliz. o nedenle endişe etmeyin, kongremiz bu konuya dâhil olmayacaktır. biz tarihi yazmıyoruz, tarihçi değiliz" demişti.

karar tasarısı

bazı ak parti milletvekilleri ile dışişleri bakanlığı müsteşarı feridun sinirlioğlu ve abd büyekelçisi francis ricciardone'nin de katıldığı görüşme, 1915 olaylarının yıldönümü kabul edilen 24 nisan öncesinde abd senatosu'na sunulan karar tasarısının sonrasında yapıldı. 

tasarı geçen hafta abd senatosu'nun dış ilişkiler komitesi'nde 12'ye beş oyla kabul edilmişti.

oylama öncesinde tasarının geçmesini kolaylaştırmak amacıyla metinde türkiye’yi hedef alan ifadeler bir ek teklifle çıkarılmıştı.

tasarının yasalaşma sürecinin tamamlanması için senato genel kurulu'nda da oylanması gerekiyor.

tasarının kadük olmaması için 24 nisan'dan önce senato genel kurulu'nda kabul edilmesi gerekiyor. ama abd senatosu cuma günü 28 nisan haftasına kadar tatile çıktı. bu yüzden abd senatosu'nun karar tasarısını görüşmek için önünde sadece bir gün kaldı. tasarı kabul edilse bile bağlayıcılığı yok.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;