Avrupa

'Ermeni tasarısı' senato yolunda

Fransa'da 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasa teklifi ocak ayı sonunda senatonun gündemine getirilecek.

Haberin Öne Çıkanları

Ulusal Meclis onayladı

Seçim sonrasına kalabilir

Yaptırım kararı geldi

Fransa Ulusal Meclisi'nin tasarıyı onaylaması ülkede yaşayan Türkler tarafından protesto edilmişti. [Reuters]

Haziran'a sarkabilir

yasanın kaderi, parlamentonun seçimler nedeniyle tatile gireceği 24 şubat öncesinde senato'da görüşülmemesi halinde haziran ayında yapılacak milletvekilliği seçimleri sonrasında belli olacak. fransa sadece yahudi ve ermeni soykırımlarını resmen tanıyor. fransız parlamentosu yahudi soykırımını inkarın suç sayılmasıyla ilgili yasal düzenlemeyi 1993 yılında gerçekleştirmişti.

fransız hükümeti ermeni iddialarına ilişkin yasa teklifini ocak ayı sonunda senatoya getirecek. afp, söz konusu bilgiyi ismini açıklamadığı bir hükümet yetkilisine dayandırdı. 

fransa ulusal meclisi, osmanlı imparatorluğu'nun son yıllarında ermenilerin 'soykırıma uğradığını inkar etmeyi' suç kapsamına alan yasa tasarısını onaylamıştı.

genel kurul'daki oturuma 577 milletvekilinden sadece 50'ye yakını katılmıştı. iki maddeden oluşan tasarı, oy çokluğuyla kabul edilmişti.

yasa tasarısında, ''fransız yasaları tarafından tanınan soykırımların reddi, bir yıl ve 45 bin euro para cezasına çarptırılır'' ifadesi yer alıyor.

yaptırım açıklandı

türkiye, fransa’nın tasarıyı onaylamasının ardından yaptırımlarını açıklamıştı. buna göre paris büyükelçisi ankara’ya çağırılmış, ikili düzeyde gerçekleştirilmesi ön görülen siyasi, askeri, ekonomik mahiyetteki karşılıklı ziyaretlerle, seminer, eğitim, kurs, personel değişimi gibi faaliyetleri iptal edilmişti.

ek olarak, avrupa birliği (ab) çerçevesindeki eşleştirme projelerinde fransa ile artık işbirliğine gidilmeyeceği belirtilmiş, iki ülke arasındaki tüm siyasi istişareler sona erdirilmiş, ikili askeri faaliyetler ve ortak tatbikatlar iptal edilmişti.

bunların yanı sıra bütün üst uçuş ve iniş kalkış izinlerini iptal edilmiş, her uçuş için ayrı izin uygulamasına geçilmişti. askeri gemilerin liman ziyaretleri için izin başvurularının ise reddedileceği açıklanmıştı.

kararın, türkiye ile fransa arasındaki ekonomik ilişkileri de olumsuz yönde etkilemesi bekleniyor.

2010 yılı rakamlarına göre, türkiye, fransa'nın en fazla ihracat yatığı ülkeler sıralamasında altı milyar 264 milyon euro ile 11'inci sırada. fransa'nın en fazla ithalat yaptığı ülkeler arasında ise türkiye, beş milyar 402 milyon euro ile 16'ıncı sırada bulunuyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;