IŞİD

Ezidiler Türkiye'ye sığındı

IŞİD’in Irak’taki saldırılarının ardından binlerce Ezidi, yaşadıkları Sincar’dan kaçtı. Türkiye'ye geçen Ezidiler Mardin, Batman, Diyarbakır ve Şırnak'ta barınmaya çalışıyor.

Konular: Türkiye, Ortadoğu, Irak

 

irak şam islam devleti’nin (işid) sincar’ı ele geçirmesinin ardından binlerce ezidi, sincar dağı’na kaçtı. peşmerge ve ypg güçleri, sincar dağı’nda yaklaşık bir haftadır mahsur kalan 10 bin ezidi için güvenli çıkış koridoru oluşturdu. şimdi ezidilere yer bulunmaya çalışılıyor.

önemli bir kısmı irak’ın türkiye sınırındaki zaho, duhuk, semel ve batel'e gitti.

türkiye'ye geçebilenlerin çoğu ise mardin, batman, diyarbakır ve şırnak'ta.

şırnak silopi belediyesi eşbaşkanı seyfettin aydemir, türkiye'ye sığınan insanların acil ihtiyaçlarını karşılamak için yoğun bir çaba sarf ettiklerini belirterek “şu an burada 400’e yakın yezidi var. ayrıca silopili vatandaşların evlerinde kalan da çok sayıda yezidi var. milletvekillerimiz sınırın karşı tarafında türkiye'ye geçiş için yaşanan pasaport sorununu çözmeye çalışıyorlar.” dedi.

178 kişiden oluşan 29 aile de diyarbakır'a geldi.

diyarbakır büyükşehir belediyesi’ne ait bir binaya yerleştirilen 65 ezidi, buraya kadar kendi imkânlarıyla geldiklerini belirtti.

pasaportlarıyla habur sınır kapısı'ndan geçen ezidiler, izin verilirse aç susuz bekleyen pek çok ezidi'nin türkiye’ye gelmek istediğini söylüyor.

işid, ezidi kürtlerin, "şengal" diye adlandırdıkları musul'un sincar ilçesini 3 ağustos'ta ele geçirmişti.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;