Balkanlar
Fatmir Limaj tekrar yargılanacak
1999'da Kosova'da çeşitli savaş suçları işlemekle suçlanan eski gerilla liderinin düşen davası, üst mahkemede yeniden görülecek.
Haberin Öne Çıkanları
Yüksek Mahkeme kararı
Tarih belli değil
Mayıs'ta aklanmıştı
kosova yüksek mahkemesi, iktidardaki kosova demokratik partisi’nin başkan yardımcısı fatmir limaj’ın yeniden yargılanmasını kararlaştırdı.
mahkeme, limaj'ın daha önce yargılandığı davada alt mahkemenin ‘kabul edilemez’ olarak değerlendirdiği bazı delillerin ‘kabul edilebilir’ nitelikte olduğuna hükmetti. davanın ne zaman başlayacağına ise henüz karar verilmedi.
kararı alan kosova yüksek mahkemesi, üçü ab üyesi ülkelerden, ikisi ise yerel yargıçlardan oluşuyor.
fatmir limaj geçmişte bölgenin bağımsızlığı için mücadele eden kosova kurtuluş ordusu’nun (uçk) komutanlarındandı. limaj, üç eski uçk üyesi ile birlikte 1999’da kleçka kenti yakınlarındaki bir gözaltı merkezinde sırp ve arnavut sivillere işkence yapmak ve onlardan bazılarını öldürmekle suçlanıyordu.
dört sanık hakkındaki dava, kilit tanıklardan agim zogaj’ın almanya’da intihar ederek ölmesi sonucu mayıs ayında düşmüştü.
tarihi dava
‘kleçka davası’yle ilk kez, kosova savaşı sırasında sırp güçlerine karşı çarpışan bir uçk komutanı yargılanmak üzere hakim karşısına çıkmıştı.
kosova savaşı ise haziran1999’da sırbistan'ın nato kuvvetlerince bombalanmasının ardından sona ermişti. savaşta 13 bin kişi hayatını kaybetmişti.
kosova, 2008 yılında sırbistan’dan bağımsızlığını ilan etmişti.
priştine yönetiminin bu kararından birkaç ay sonra, ab kosova hukuk misyonu (eulux) ülkede görev yapmaya başlamıştı. eulex'in görevi, kosova'da hukukun üstünlüğünü tesis etmek ve yerel yargı organlarını güçlendirmek.
mart ayında sırbistan’ın ab üyeliğine adaylığını onaylayan birlik, belgrad’ın kosova’nın kuzeyindeki etkisini azaltmasını istiyor. ancak ülkenin kuzeyindeki sırplar, priştine yönetimine tabi olmak istemiyor. şubat ayında yapılan referandumda bölgedeki sırpların yüzde 99,74'ü priştine tarafından yönetilmeye 'hayır' demişti.
kosova, ab’nin 27 üyesinden 22’si ve abd’nin de dahil olduğu 90’dan fazla ülke tarafından tanınıyor.
bm güvenlik konseyi’nin veto hakkına sahip daimi üyelerinden rusya’nın desteğini arkasına alan sırbistan ise 1,7 milyon nüfuslu kosova’yı hiçbir zaman bağımsız bir ülke olarak tanımayacağını vurguluyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar