Ortadoğu

Filistin'de taraflar arasında gerginlik

Hamas, El Fetih üyelerinin Gazze Şeridi'ne girişine izin vermedikleri iddialarını 'bahane' olarak değerlendirdi.

Konular: Filistin, İsrail

Haberin Öne Çıkanları

'Uzlaşıyla ilgilenmiyor'

'El Fetih için İsrail öncelikli'

'Yasak koymadık'

Hamas lideri Halid Meşal ve El Fetih lideri Mahmut Abbas’ı Kahire’de bir araya getiren anlaşmada birlik hükümeti kurulması görüşülmüştü. [Reuters]

filistin özerk yönetimi ve el fetih hareketinin  lideri mahmut abbas, gazze’de kontrolü eline bulunduran hamas ile uzlaşı anlaşmasının yeniden değerlendirileceğini söyledi.
el fetih, hareketin üç  yetkilisinin gazze şeridi’ne geçen hafta yapmak istediği ziyaretin reddedildiğini öne sürüyor.

el fetih merkez komitesi, yayınladığı bildiride, “hamas’ın davranışının geçen yıl kahire’de imzalanan uzlaşı anlaşmasının uygulanması ile ilgilenmediğini gösteriyor” ifadesine yer verildi.  hamas lideri halid meşal ve el fetih lideri mahmut abbas’ı kahire’de bir araya getiren anlaşma kapsamında birlik hükümeti kurulması ve 4 mayıs’ta parlamento seçimlerinin yapılması maddeleri de yer alıyordu. 

'israil öncelikli'

hamas ise el fetih’i mısır arabuluculuğunda kahire’de yapılan uzlaşı anlaşması ile dört yıl boyunca süren rekabetin sona ermesi konusunda verdiği sözünde durmamakla suçladı.

hamas, açıklamasında abbas’ın ürdün’de israil ile yaptığı ve israil-filistin arasındaki  barış görüşmlelerinin yeniden başlaması için zemin hazırlaması planlanan görüşmeleri hamas ile yaptığı anlaşmadan daha öncelikli gördüğünü söyledi.

hamas  bildirisinde “el fetih, siyonist düşmanlarla uzlaşı sağlamak için bizimle uzlaşıdan vazgeçme kararı aldıysa, filistin halkı ve arabulucu mısır karşısında bu kararının sorumluluğunu da almalı” ifadesine yer verildi.

hamas içişleri bakanlığı, el fertih yetkililerinin gazze’ye girişini yasakladıkları yönünde bir kararları olmadığını söyledi. el fetih’i olanları abartmakla suçlayan bakanlık,  el fetih’in bunu uzlaşı sözünden dönmek için bahane olarak kullandığını öne sürdü.

'birleşme barışın altını oyabilir' 

israil, filistinli gruplar arasındaki olası bir uzlaşı anlaşmasının, israil ile barış sürecinin altını oyabileceğini söylemişti.  israil ve el fetih arasında bir yıldan uzun süredir askıya alınan barış görüşmelerinin yeniden başlaması için taraflar  geçtiğimiz günlerde ürdün’de bir araya gelmişti. görüşmelerden net bir sonuç elde edilememişti.   

filisitin’in iki siyasi grubundan  el fetih, israil’i tanır ve bir barış anlaşmasına yanaşırken hamas bunu reddediyor.

filistin özerk yönetimi lideri mahmud abbas'ın başkanlığındaki el fetih hareketi, fkö şemsiyesi altında bulunan gruplar içindeki en büyük grup konumunda.

hamas ise 1987'de şeyh ahmed yasin, abdülaziz el rantisi ve muhammed taha tarafından ilk filistin intifadası'nın başlangıcında mısır'daki müslüman kardeşler örgütünün filistin kanadı olarak kuruldu.

hamas 1988 yılında fkö ile çatışma noktasına geldi. 1992 yılında gazze'de 600 camisi bulunan örgüt, sendikalar, üniversite ve meslek kuruluşlarında örgütlenmeye başladı. 2005 seçimlerinde hamas oyların yüzde 33'ünü alırken, el fetih yüzde 56 oy aldı. 16 aralık 2005'te yapılan batı şeria'daki yerel seçimlerde de hamas önemli bir başarı elde etti.

gazze'deki seçimi kazanan hamas 2007 yılından bu yana bu bölgeyi tek başına yönetiyor. örgütün askeri kanadı olan izzeddin el kassam tugayları, israil'e yönelik intihar saldırıları düzenledi. hamas, israil'le karşı el fetih’e göre daha sert bir tavır takınıyor.

kaynak: ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;