İsrail - Filistin sorunu

Filistinliler için 'Sina' teklifine ret

Filistin Devlet Başkanı Abbas, kendilerine Filistinli mültecilerin yerleştirilmesi için Sina Yarımadası'nın bir kısmının Gazze'ye ilhak edilmesinin önerildiğini ancak bunu reddettiklerini söyledi.

Konular: Gazze, Ortadoğu
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında binlerce Filistinli evsiz kaldı. [Fotoğraf-AFP]

Gazze'de süresiz ateşkes şartları

acilen yapılacaklar:
hamas ve diğer tüm filistinli grupların israil'e roket ve havan topu atışını hemen durdurması,
israil'in her türlü saldırılarının tamamen durdurulması ve israil'in gazze'deki müdahalesinin sonlandırılması,
tüm sınır kapılarının açılması,
gazze'ye insani yardımların girmesine izin verilmesi,
gazze'nin sınırlarının kontrolünün hamas'tan alınıp, mahmud abbas'ın başında olduğu filistin uzlaşı hükümetine verilmesi,
filistin uzlaşı hükümetinin gözetiminde gazze'yi yeniden inşa etmek için yardım ve para girişine izin verilmesi,
balıkçılık yapabilmek için israil'in gazze karasularında uyguladığı ablukanın 6 milden başlayarak daha sonra yavaş yavaş genişletilmesi (filistinliler bu sınırın uluslararası kanunlara uygun şekilde 12 mile çıkmasını istiyor) ,
elektrik sorununun çözülmesi,
ayrıca bir ikili anlaşmayla mısır da gazze'yle 14 kilometrelik sınırı paylaştığı refah kapısını açmayı kabul etti.

uzun vadeli adımlar:
filistin tarafının mısır'ın güvencesiyle, ateşkesin yürürlüğe girmesinden bir ay sonra müzakere edilmesini kabul ettiği maddeler ise

üç israilli gencin öldürülmesinin ardından israil tarafından tutuklanan hamas üyelerinin serbest bırakılması isteniyor. hamas daha önce bu olaya müdahil olmadığını açıklamıştı ancak üst düzey bir hamas yetkilisi daha sonra olayın hamas tarafından yapıldığını kabul

mahmud abbas da israil ile barış görüşmelerinin sonlanmasıyla özgürlük umutları kaybolan filistinli mahkumlar hakkında yeniden görüşülmesini

gazze havaalanı'nın yeniden inşa edilmesi ve aktif hale getirilmesi gazze'de ticaret için bir liman kurulması

hamas, bir yıldır maaş alamayan 40 bin filistinli polis ve hükümet çalışanının ücretlerinin ödenebilmesi için, dondurulan hesapların yeniden aktif hale getirilmesini istiyor.

abbas, fetih hareketi ile gerçekleştirdiği toplantıda yaptığı konuşmada, israil'in eski müsteşarlarından igor ayland'ın 1956 yılında sunduğu "filistinli mültecilerin yerleştirilmesi için sina yarımadası'nın bir kısmının gazze'ye ilhak edilmesi" önerisinin yeniden gündeme getirildiğini ancak bunu kabul etmediklerini aktardı.

abbas konuyla ilgili açıklamasında "proje yeniden gündeme getiriliyor, biz bunu kabul etmeyeceğiz dedik. her halükarda kim sunarsa, kim kabul ederse etsin, bu konu şimdi kesinlikle gündemde değil ve filistin halkı bunu hiçbir zaman kabul etmeyecek" ifadelerini kullandı.

sina yarımadası ile ilgili teklif, filistinli mültecilerin topraklarına geri dönme hakkını engellemeye yönelik bir adım olarak göze çarpıyor.

israil-filistin sorununun en karmaşık başlıklarından biri filistinli mültecilere geri dönüş hakkı tanınması.

filistin yönetimine göre çoğu israil'e komşu ürdün, suriye, lübnan ve mısır’da yaşayan yaklaşık 5 milyon filistinli mültecinin topraklarına dönüşü vazgeçilmez bir hak.

filistin tarafı mültecilerin, zamanında doğdukları ve yaşadıkları bölgelere geri dönmeleri gerektiğinde ısrar ederken, 'yahudi devleti' olarak tanınma konusunda ısrarcı olan israil, filistinlilerin topraklarına geri dönmesine kesinlikle karşı çıkıyor.

'filistin devletinde ısrarlıyız'

bu arada başkenti kudüs olan ve 1967 sınırlarında kurulacak filistin devleti konusunda ısrarlı olduklarını dile getiren abbas, barış müzakerelerinde ilerleme olmaması durumunda filistin yönetiminin, aralarında roma protokolü'nün de bulunduğu 522 uluslararası heyet ve örgüte katılacağını aktardı.

filistin yönetiminin, kurulduğu 1994 yılından beri sabit haklarından hiçbir şekilde taviz vermediğini ve ileride de vermeyeceğini vurgulayan abbas, "israil'in gazze'ye saldırılarının başlamasından itibaren, hamas ile aralarında ihtilaf olmasına rağmen mısır'dan bir girişim sunmasını istedik. mısır'ın sunduğu girişim birçok itiraz ve reddetmeyle karşılaşsa da, masada görüşülmesi gereken tek girişimin bu olduğu konusunda ısrar ettik" dedi.

refah'tan yardımlar giriyor

gazze'deki içişleri bakanlığı, yabancı ve mısırlılardan oluşan 494 kişinin, sekiz otobüsle refah sınır kapısı'ndan mısır'a geçiş yaptığını bildirdi.

kapıdan sebebi belirtilmeden 43 kişinin mısır'a geçişine izin verilmediği aktarılan bakanlık açıklamasında, ilaç ve gıda yardımı taşıyan tırların da gazze'ye giriş yaptığı ifadesi yer aldı.

israil, yıllardır abluka altında tuttuğu gazze'ye, 7 temmuz'da havadan ve denizden, 17 temmuz'da ise karadan saldırıya geçmişti. daha sonra ordusunu karadan çeken israil, mısır'ın arabuluculuğunda yürütülen görüşmelerle 26 ağustos'ta filistinli gruplarla varılan ateşkesle saldırılarına son vermişti. saldırılarda 578'i çocuk 2 bin 147 kişinin hayatını kaybettiği 11 binden fazla kişinin yaralandığı açıklanmıştı.

kaynak: al jazeera ve aa
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;