Gazze

'Gazze'nin inşası 20 yıl alacak'

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Kızılhaç'ın yaptırdığı araştırmaya göre, İsrail'in 51 gün süren saldırısının ardından Gazze'den yıkılan 17 bin evin inşası 20 yıl sürecek.

Gazze yıkım
Gazze'de ateşkes sağlanmadan önce 51 gün süren İsrail saldırılarında 17 bin konut yıkıldı. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

bm mülteciler yüksek komiserliği ve kızılhaç'ın shelter cluster adlı uluslararası bir şirkete yaptırdığı araştırmaya göre, gazze'ye 51 gün boyunca bomba yağdıran israil, 17 bin konutu yıktı.

araştırmaya göre, gazze'de ayrıca israil'in önceki yıllardaki saldırıları sebebiyle henüz tamir edilemeyen 5 bin ev daha bulunuyor. araştırma sonuçları, gazze'de 75 bin konut açığı olduğunu da ortaya koydu.

shelter cluster adlı uluslararası şirketin yaptığı araştırma sonucunda, israil'den gazze şeridi'ne her gün 100 tır dolusu inşaat malzemesi girmesi durumunda konut açığı 20 yılda tamamlanabilecek.

26 ağustos'ta gazze'de kalıcı ateşkes üzerinde uzlaşmaya varmıştı. filistin devlet başkanı mahmud abbas, gazze'de sağlanan kalıcı ateşkesin yerel saatle 19:00'da devreye girdiğini açıklamış ve taraflar, kahire yönetiminin sunduğu iki aşamalı planı kabul etmişti.

mısır dışişleri bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre israil, gazze'ye insani yardım ve inşaat malzemelerinin girişi için sınır kapılarının açılmasını kabul etti. 

israil'in gazze'ye yönelik saldırılarında yaklaşık 2 bin 150 filistinli hayatını kaybetti. ölenlerin çok büyük kısmını siviller oluşturuyor. israil ise 6'sı sivil 71 kayıp verdi.

kaynak: al jazeera ve associated press

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;