Gazze

‘Gazze eski Gazze değil’

Katar Dışişleri Bakanı Halid Atiyye, Filistin mücadelesinin meşru olduğunu ve özgürleşene kadar devam edeceğini söyledi, “Gazze eski Gazze değil, İsrail istediği zaman girip çıkamaz” dedi.

Davutoğlu "Bir İsrail askeri kaçırıldı diye ateşkes sonlandırılmışsa ateşkesten sonra 70 Filistinlinin ölmesinin de hesabı sorulmalı" dedi. [Fotoğraf: Reuters]

gazze’de kalıcı ateşkes için süren diplomatik çabaların önemli bir unsuru olan katar’ın dışişleri bakanı halid atiyye, al jazeera’ye verdiği mülakatta “filistinli kardeşlerimizin mücadelesi topraklarını özgürleştirinceye kadar devam edecektir. bu meşru bir mücadelesidir. topraklarını kurtarma mücadelesidir” dedi.

atiyye, “gazze eski gazze değil, israil istediği zaman girip çıkamaz. israil bunun farkında. istediği zaman girip çıktığı dönemler geride kaldı” ifadelerini kullandı.

israil’in daha önce varılan anlaşmalara uygmadığını belirten atiyye, “gilad şalit anlaşması'nda bıraktığı bazı filistinlileri yeniden tutukladı. israil uluslararası kanunlar ve teamüllere aykırı davranıyor. böyle olmasına herkes alışık” dedi.

filistin’in tüm arap ve islam ülkelerinin sorunu olduğunu belirten atiyye, “biz ve türk kardeşlerimiz mısır’ın rolünün önemli olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

israil'in ateşkesi bozarak gazze'yi yeniden vurmaya başlamasının ardından hamas, birleşmiş milletler'in sunduğu 24 saatlik ateşkes önerisini kabul ettiğini açıkladı. saldırılarına devam eden israil ise ateşkesi reddetti.

hamas kabul edilen ateşkesin bugün 14.00 itibariyle başlayacağını duyurdu.

israil’in sabah saat 10’da başlayan bombalı saldırıları öğle saatlerinde yavaşlarken öğleden sonra yeniden şiddetlendi.

gazze ile israil sınırındaki filistin yerleşim birimleri füzelerle vuruluyor. ordu yetkilileri sınır bölgesinde vurduğu evlerde izzettin kassam tugayları üyelerinin olduğunu iddia ediyor.
hastane yetkilileri ise ölen veya hastaneye kaldırılanların sivil olduğunu söyledi.

gazze'deki al jazeera muhabirine göre, bombalanan evlerin enkazına ambulans veya kurtarma ekipleri hâlâ ulaşamadı. hareket halindeki araçlar ve siviller bombalar veya keskin nişancılar tarafından vuruluyor. hastanelerde de ilaç ve tıbbi malzeme sıkıntısı yaşanıyor.

israil'in 7 temmuz'da başlayan saldırılarında ölenlerin sayısı 1072'ye, yaralananların sayısı 6 bin 20'ye yükseldi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;