Türkiye

GDO'ya kısmi izin

Yeni yönetmelik, Biyogüvenlik Kurulu'nun onayladığı ve içerisinde en fazla yüzde 0,9 GDO tespit edilen ürünlerin kullanımına yeşil ışık yakıyor. Al Jazeera, kararı uzmanlara sordu.

Konular: Sağlık
Ürünlerde yüzde 0,9 ve altında GDO tespit edilmesi halinde bu durum 'GDO bulaşanı' olarak değerlendirilecek. [Fotoğraf: AA]

gıda, tarım ve hayvancılık bakanlığı tarafından hazırlanan genetik yapısı değiştirilmiş organizmalar ve ürünlerine dair yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik, resmi gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. yeni düzenlemeyle birlikte yönetmeliğe 'gdo bulaşanı' tanımı eklendi.

gdo bulaşanı, genetik modifikasyon teknolojisi uygulanan veya uygulanmayan bir üründe, birincil üretim aşaması dahil üretim, imalat, işleme, hazırlama, işleme tabi tutma, ambalajlama, paketleme, nakliye veya muhafaza sırasında ya da çevresel faktörler ile teknik olarak engellenemeyen, önlenemeyen veya tesadüfi olarak bulaşan gdo'lar olarak tanımlandı.

böylelikle, analiz sonucunda üründe yüzde 0,9 ve altında genetik yapısı değiştirilmiş organizma (gdo) tespit edilmesi halinde bu durum 'gdo bulaşanı' olarak değerlendirilecek.

içerisinde 'gdo bulaşanı' olan ürünler, biyogüvenlik kurulu tarafından onaylanmış olması halinde, onay amacına uygun olarak kullanılabilecek.

bakanlık, yönetmelik kapsamındaki ürünlerin denetim ve kontrolüne yönelik olarak ulusal ve uluslararası düzenlemeleri dikkate alarak numune alma, analiz ve değerlendirme yöntemlerini belirleyeceklerini açıkladı. 

'dünyada limit yüzde 9'

bakanlığın yeni düzenlemesiyle ilgili farklı görüşler mevcut. ankara üniversitesi öğretim görevlisi prof. dr nevzat artık, uygulamayı şu sözlerle destekledi:

"bütün dünyada limit yüzde 9'dur. çünkü gdo, herhangi bir ürüne taşıma sırasında, rüzgarla dahi bulaşabilir. örneğin: soya fasülyesi taşıdığınız bir kasayla sonra buğday taşırsanız, bu bile binde 9'luk bir oran gdo'nun bulaşmasına yol açabilir" dedi. 

'esnetme politikası'

istanbul üniversitesi öğretim üyesi dr. yavuz dizdar ise, insan sağlığı üzerinde uzun vadede yarattığı olumsuz etkilere vurgu yaptı. binde 9'luk orana izin verilmesini 'esnetme politikası' diye tabir eden dizdar, "binde dokuz oranında gdo, avrupa’da bir şekilde kabul ettirilmiş, şimdi sıra türkiye’ye geldi. ancak bu tamamen gdo’yu  esnetme politikasıdır. bir kere türkiye’ye girince, daha sonra miktarı da artacaktır" dedi. 

genetiği değiştirilmiş ürünlerin insan sağlığına olan etkisi için dizdar, "gdo’yla ilgili en önemli nokta, uzun vadede insan sağlığı üzerindeki etkisinin halen tam anlamıyla bilinmiyor olması. ancak fransız bilim adamlarının fareler üzerinde yaptığı araştırmada, gdo’nun tümör, doku ve hormon bozukluklarına sebep olduğu gözlemlendi" diye açıkladı. 

'gdo her yerde'

dizdar, gdo’lu yemlerin hayvanlardan sağılan sütü artırıyor olması sebebiyle sıkça kullanıldığını ifade ederek şunları söyledi:

"üstelik, gdo maalesef yalnızca salatanın üzerine serpiştirilen mısırda değil; bisküviden tutun, endüstriyel bir çok üründe bulunuyor"

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;