Türkiye

Gecenin demokrasi kahramanları

Darbe yapmaya çalışanlara karşı halk ülkenin her yerinde kuvvetli bir direnç gösterdi. Tankların karşısında set oluşturan, önüne yatan, askerin silahına sarılan, meydanları dolduran ve cuntacıların kurşunlarıyla can verenler oldu. Dün gece Türkiye sokaklarında sayısız demokrasi kahramanı vardı.

Konular: Türkiye
[Fotoğraf: AA]

cuntacıların uygulamaya çalıştığı sokağa çıkma yasağını umursamayan halk, sokağa çıktı ve darbeye direndi.

halkın canlı kalkan olduğu yerlerden biri, ankara gölbaşındaki türksat yer kontrol istasyonuydu. cuntacılar, burayı ele geçirseydi, amaçlarına ulaşmaları kolaylaşacaktı.

askeri kalkışma yapıldığı anlaşılınca birbiri ardına siyasilerden, yetkililerden ve muhalefet liderlerinden direnme çağrıları gelmeye başladı. bu çağrılar özel televizyon kanalları aracılığıyla iletilmeye başlandı.

türkiye’de bütün televizyonlar türksat uydusunu kullanıyor. televizyonlar yayınlarını türksat’a gönderiyor, oradan da evlere ulaşıyor. uydunun yönetimi de ankara gölbaşındaki yer istasyonundan yapılıyor.

türksat yayınlarının kesilmesi durumunda hiç bir tv kanalı yayın yapamayacaktı.

cuntacıların yayın yasağına direnen ses teknisyeni

cuntacılar, trt’de korsan darbe bildirisini zorla okuttuktan sonra ankara gölbaşı'ndaki türksat yer istasyonunu ele geçirmeye çalıştı. burada iki görevli öldürüldü. cuntacılar, türksat yer istasyonuna helikopterle de saldırdı. fakat civarda oturan halk araçlarıyla türksat binasına akın etti.

cuntacılar özel televizyonların da yayınlarını kesmeye çalıştı. bu amaçla doğan medya merkezi’ni işgal etti. askerler stüdyoya girdiği ana kadar yayın yapan cnn turk, yayınları engellenince, boş stüdyo göstererek canlı yayına devam etti.

halk, doğan medya merkezi’nin de önünde birikti. askerler buradaki gazetecilerin görev yapmasını engelleyince, boş stüdyoya ses teknisyeni girdi ve durum hakkında kısa da olsa bilgi vermeye çalıştı.

medya organlarını koruma çabaları bunlarla sınırlı kalmadı. halk istanbul’da balmumcu'daki sabah gazetesi ve atv binası önünde bir araya geldi. ellerinde türk bayraklarıyla meydanda toplanan vatandaşların üzerine zırhlı araçlarla gelen cuntacı askerler ateş açtı.

vatandaşların direnmesi üzerine askerler geri çekildi. halk burada yola barikat da kurdu.

tanklar meydandan geçemedi

[Fotoğraf: AA]

darbeciler istanbul ulus’taki trt binasını da gece yarısına doğru ele geçirseler de halkın tepkisi ve direnişle kalkıştılar. sabaha karşı, binayı ele geçirenler ya tutuklandı ya da asker kıyafetlerini konuk odasında değiştirerek, sivillerin arasına karışıp kaçtı.

cuntacılar üsküdar’da karasal yayınların yapıldığı istasyonu ele geçirmeye çalıştı ama burada da halkın direnişiyle karşılaştı.

üsküdar halkı, cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan’ın buradaki evinini etrafında da toplanarak üsküdar meydanı’nda bekleyen altı tankın ilerlemesine engel oldu.

müezzinler halkı direnmeye çağırdı

diyanet işleri başkanı mehmet görmez, askeri bir kalkışma yapıldığı anlaşılınca tüm imamlara telefondan kısa mesaj gönderdi. görmez mesajında şunları söyledi:

"milletimizin manevi rehberleri olarak her türlü kanun ve hukuk dışı girişimlere karşı milletimizle beraberiz. hepinizi özgürlüğün simgeleri olan minarelerimizden halkımıza bu büyük ihanete şiddete başvurmadan karşı koymaya davet ediyorum.bu gece minarelerin ışığı yanacak, salalar verilerek milletimiz hukukuna sahip çıkmaya davet edilecektir."

görmez’in mesajı üzerine türkiye'nin her yerinde camilerden sala verilerek halk meydanlara davet edildi. minarelerden direnme çağrıları yapıldı. görmez’in mesajından önce de kendi inisiyatifleriyle harekete geçen imam ve müezzinler oldu.

halk trt'ye sahip çıktı

cuntacıların zorla trt’de bildiri okutmasından sonra, ankara halkı trt’nin oran’daki binasının önüne yığıldı. trt’nin önündeki bulvarı kapattı. sonra da trt’yi cuntacıların elinden almak için harekete geçti. ellerindeki bayraklarla tekbir getiren vatandaşlar, bir askeri de etkisiz hale getirip, ellerini bağlayarak güvenlik görevlilerine teslim etti. çalışma ve sosyal güvenlik bakanı süleyman soylu ile birlikte trt binasına giren halk, buranın cuntacıların eline geçmesini engelledi.

cuntacıların darbe bildirisi okuttukları trt spikeri tijen karaş, trt’nin kurtarılmasından sonra yaşadıklarını anlattı. metni silah zoruyla okuduğunu söyledi:

"3-4 saat kadar önce burada kabus dolu saatler yaşadık. meslek hayatımın en zor yayınını yaptım. silahlı kişiler tarafından stüdyomuzda, haber merkezimizde alıkonulduk. saatler boyunca rehin tutulduk. kollarımız arkadan bağlandı. tehdit edildik. her hareketimiz izlendi. stüdyoda o bildiri metnini, silahlı kişiler tarafından zorlandım."

köprülerde can kaybına rağmen direnç

[Fotoğraf: AA]

cuntacıların kalkışma yapmaya çalıştıkları, istanbul’da boğaziçi ve fatih sultan mehmet köprülerini trafiğe kapatmasıyla anlaşıldı. köprülerin trafiğe kapatılmasıyla birlikte halk da direnmeye başladı ve köprülere giderek, kalkışmayı protesto etti.

halkın direnişi üzerine, cuntacılar boğaziçi köprüsü’ne tank atışı yaptı. bir toma ve bir motorsiklet isabet aldı. cuntacılar halka ateş de açtı.  açılan ateşte arter ajans'ın sahibi reklamcı erol olçak ile 16 yaşındaki oğlu abdullah olçak hayatını kaybetti.

bunun üzerine halk altunizade yönüne doğru yürüyüşe geçti, saldırıda yaralananları güvenli bölgelere taşıdı. sabaha karşı boğaziçi köprüsündeki askerler polise teslim oldu. köprüdeki tankların üzerine çıkan vatandaşlar, sevinç gösterisinde bulundu. köprü”den geçen ambulansları da durdurarak, içinde asker olup olmadığını kontrol etti.

tankların önüne yattılar

[Fotoğraf: Reuters]

darbe girişimi sırasında halk ankara kızılay meydanı'nda geçiş yapan tankların ilerleyişini taş ve sopalarla durdurmaya çalıştı. halk ankara emniyet müdürlüğü önünde de darbecilere karşı kendisini canlı kalkan yaptı.

bazı vatandaşlar, tankların üzerine çıkmaya çalışırken, bazıları da taşlarla ve sopalarla tankların geçişini durdurmaya çalıştı. vatandaşları uyarmak için tanklardan havaya ateş açıldı. vatandaşların bu girişimleri sırasında tanklar meydandan uzaklaştı.

yine ankara polatlı'da cumhuriyet meydanı'nda toplanan halk topçu ve füze okul komutanlığı nizamiyesine yürüdü.

cuntanın darbe girişimine yalnızca ankara ve istanbul’da değil, türkiye’nin bir çok yerinde halk tepki gösterdi. malatya'da vatandaşlar, orduevi ve 2. ordu komutanlığı önüne doğru yürüyüşe geçti.

sakarya valiliği önüne halkla askerler arasında arbede çıktı. askerlerin silahları vatandaşlarca ele geçirildi.

adana, hatay, gaziantep, trabzon bolu ve karabük  van, muş, bitlis hakkari, konya gibi bir çok şehirde halk alanlara toplanarak, askeri kalkışmayı protesto etti.

eskişehir'de binlerce vatandaş araçlarına astıkları türk bayraklarıyla konvoy oluşturdu, gruplar halinde ak parti il başkanlığı ve valilik binası önünde toplandı.

bir çok şehirde yalnızca halk değil, belediyeler de araçları kullanarak cuntacıların geçebileceği yolları kapattı.

tankların önüne yatan, askerin elindeki silaha sarılanlar oldu.

yurtdışındaki türk temsilciliklerinin önünde de darbeyi protesto gösterileri yapıldı.

üst düzey komutanların birbiri ardına televizyon yayınlarına katılarak, askerlere kışlalarına dönmeleri yönünde yaptıkları çağrılar da, halkı direnmek için cesaretlendirdi. 

meclis de direndi

[Fotoğraf: AA]

cunta’nın bombaladığı meclis’te de milletvekilleri darbeye direndi. tbmm'ye gece boyunca atılan bombalar nedeniyle bazı polis memurları ve meclis görevlileri yaralandı, kulis camları kırıldı. tbmm başkanı ismail kahraman ve genel kurul'daki milletvekilleri meclis sığınağına indi ancak açıklama yapmaktan ve halkı direnmeye çağırmaktan geri kalmadı. 

sosyal medya direnişin aracı oldu

sosyal medya kullanıcıları 15 temmuz  cuma akşamından itibaren darbeye hayır etiketi ile sosyal medyada tepki göstermeye başladı. cumhurbaşkanı erdoğan trt’de korsan darbe bildirisinin okutulmasından sonra akıllı telefon aracılığıyla tv yayınlarına katıldı. bir süre twitter ve facebook yavaşladıysa da, erişimin normale dönmesinin ardından siyasetçilerin darbeye karşı sokağa çıkma çağrıları sosyal medya üzerinden yapıldı. hem cumhurbaşkanı’nın hem de başbakan’ın resmi twitter hesaplarından bilgilendirme yapıldı. başbakan binali yıldırım twitter videosu ile sabaha karşı insanları meydanları terk etmemeye çağırdı.

kaynak; aa, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;