Gülen örgütü soruşturmaları

Gülen'e soruşturma başlatıldı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilileri soruşturmayı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu'nun yürüttüğünü bildirdi. Başsavcılık henüz deliller toplanmadığı için suçlamalarla ilgili bilgi vermedi.

Konular: Türkiye
17 Aralık soruşturması sonrası hükümetin hedefi haline gelen Gülen, 1997'den beri ABD'de yaşıyor. [CHA]

abd'de yaşayan gülen cemaati lideri fethullah gülen hakkında soruşturma başlatıldığı adli makamlar tarafından doğrulandı. 

ankara cumhuriyet başsavcılığı yetkilileri, soruşturma dosyasının anayasal düzene karşı işlenen suçlar bürosunda görev yapan cumhuriyet savcısı serdar coşkun'da bulunduğunu aktardı.

başsavcılık yetkilileri, delillerin henüz toplanmaması nedeniyle soruşturmanın hangi suç maddeleri kapsamında yürütüldüğüne ilişkin şu aşamada bilgi vermenin erken olduğunu söyledi.

gülen'in avukatı adnan şeker de öğle saatlerinde geldiği ankara adliyesinde önce cumhuriyet başsavcıvekili veli dalgalı, ardından da savcı serdar coşkun ile görüştü. şeker, gazetecilere yaptığı açıklamada, başsavcılığa dilekçe vererek, 'müvekkili fethullah gülen hakkındaki tüm soruşturma dosyalarının numaralarının bildirilmesini' istediklerini söyledi.

ancak başsavcıvekili dalgalı'nın, savcı coşkun'da da bir soruşturma dosyası olduğunu aktardığını belirten şeker, bunun üzerine coşkun ile görüşerek, ulusal yargı ağı projesi (uyap) kayıtlarında görünmeyen bu dosyaya ilişkin bilgi aldıklarını kaydetti.

bir kişinin adapazarı'ndan suç duyurusunda bulunduğunu dile getiren şeker, "savcı da terörle mücadele şubesine yazı yazıyor ve delillerin toplanmasını istiyor. ancak bu soruşturma uyap'a girilmemiş" diye konuştu.

avukat şeker, gülen hakkında uyap'ta gözüken bir dosyada ise takipsizlik kararı verildiğini öğrendiklerini söyledi. 

şeker, müvekkili hakkında başka soruşturmalar da bulunduğunu düşündüklerine değinerek, bireysel şikayetler olup olmadığını ise gelecek hafta öğrenebileceklerini vurguladı.

çelik açıklamıştı

kültür ve turizm bakanı ömer çelik, daha erken saatlerde gülen hakkında soruşturma başlatıldığını söylemişti.

ntv’ye konuşan çelik, başbakan recep tayyip erdoğan’ın fethullah gülen’in abd’den iadesiyle ilgili hukuki sürecin başlatılacağına ilişkin sözlerini değerlendirdi.

çelik bundan sonraki süreci şu sözlerle açıkladı:
“burada yapılan başvurular var. ankara cumhuriyet başsavcılığı da bir soruşturma süreci başlattı. dolayısıyla ortada çok ciddi iddialar, casusluk faaliyetine kadar uzanan bir süreç var. devlet içinde devlet çekirdeği oluşturma şeklinde oluşumlar devletin en mahrem toplantılarının dinlenmesi gibi eylemleri yaşadık. bu eylemlerin soruşturulması ve ortaya çıkarılması türkiye'nin bekası açısından çok önemlidir. bunun çok kapsamlı bir şekilde milli güvenlik problemi olarak soruşturulması ve gereğinin yapılması lazım.”

erdoğan: iadesini isteyeceğiz

gülen'e yönelik soruşturma uzun süredir gündemde. 1 mart günü gülen cemaati'ne soruşturma açılıp açılmayacağı sorusu adalet bakanı bekir bozdağ'a da sorulmuştu.

soruşturma açılmasının ‘yargının işi olduğunu’ belirten bozdağ "bizim yargıya böyle bir talimat verme yetkimiz yok" demişti

başbakan recep tayyip erdoğan da salı günü meclis'teki grup toplantısının ardından gülen'in iadesiyle ilgili soruları yanıtlamıştı. 

erdoğan pensilvanya'da yaşayan gülen cemaati lideri ile ilgili 'abd'den iadesiyle ilgili hukuki süreç başlatılacak mı' sorusuna 'başlatılacak' yanıtını vermişti. 

bu konu daha sonra abd dışişleri bakanlığı sözcüsü jen psaki'ye soruldu. 

psaki bu konuda ülkesinin iadeler konusunda izlediği politika gereği konuşamayacağını söyledi.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;