Bilim-Teknoloji

Güneş'te iki büyük patlama

Güneş'te dün yaşanan X sınıfı iki patlamanın, Dünya'da yörüngesindeki iletişim uydularını olumsuz etkileyebileceği ifade edildi. Yörüngedeki astronotlar için önlemler alınmaya başlandı.

Konular: Bilim-Teknoloji
Güneş'teki patlamaların olumsuz etkileri olacağı düşünülüyor
Güneş'teki patlamaların olumsuz etkileri olacağı düşünülüyor [Fotoğraf: NASA]

salı günü güneş'te yeryüzü için zararlı olabilecek iki güçlü patlama yaşandı. oldukça aktif hava döngüsü devam eden güneş'teki patlamalar en güçlü dereceyi temsil eden x sınıfında gerçekleşti. ilk patlama, dün tsi 13.42'de x2.2 sınıfında yaşandı. güneş'ten yayılan büyük bir kozmik fırtınaya neden olan ikinci patlama ise tsi 14.26'da x1.5 şiddetinde gerçekleşti.

abd uzay hava tahmin merkezi (swpc) ardarda yaşanan güçlü patlamanın dünya'da geçici süre radyo iletişimini kesebileceğini  belirtti. nasa goddard uzay uçuş merkezi'nden karen fox, iletişim ağının zarar görebilecek olmasına rağmen patlamaların insanlara doğrudan zarar vermeyeceğini açıkladı.

fox açıklamasında "yayılan radyasyon dünya'nın atmosferinden geçerek insanları fiziksel olarak etkileyemez. ancak atmosferde gps ve iletişim sinyallerini bloke edebilir" ifadesini kullandı.

güneş'te her an yaşanabilen güçlü patlamalar enerji şebekelerine, iletişim ağına ve yörüngedeki astronotlara zarar verme potansiyeline sahip. gökbilimciler güneş'i izleyen çift streo uzay araçları, sdo gözlemevi ve soho uydusuyla olası zararları en aza indirmek için önlem almaya çalışıyor.

dünya atmosferinde genelde kuzey ışıklarına sebep olan c ve m sınıfının ardından en güçlü patlamayı temsil eden x-sınıfı en son nisan 2014'te x1.3 şiddetinde yaşanmıştı. daha önceki en güçlü patlama şubat 2014'te x4.9 şiddetinde yaşanmıştı.

kaynak: spacereporter

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;