Dünya

Güney Çin Denizi'nde ABD endişesi

Tartışmalı sularda yeni bir askeri üs kuran Çin'i bölgede gerilime neden olmakla suçlayan Washington, tarafları diplomatik çözüme çağırdı.

Haberin Öne Çıkanları

Senato kararı

Bölgeden tepki

İtidal çağrısı

Pekin'in Güney Çin Denizi'nde attığı adımların egemenliğini tehdit ettiğini savunan Vietnam'da tepkiye neden oluyor. [Reuters]

abd, güney çin denizi’nde yeni bir askeri üs kuran çin yönetimini bölgede tansiyonu yükseltmekle suçladı. washington, sıklıkla gerileme neden olan sularda pekin’i itidalli olmaya çağırdı.

paracel adaları’nda askeri üs kurduğun geçtiğimiz hafta açıklayan çin, vietnam ve filipinler’in tepkisiyle karşılaşmış, iki ülke pekin’in bölgede gözdağı vermeye çalıştığını bildirmişti. 
 
abd dışişleri bakanlığı sözcüsü patrick ventrell yaptığı açıklamayla, durumu yakından takip ettiklerini belirterek, çin’in söz konusu sularda  askeri varlığını artırmasının bölgede gerilime neden olacağını diplomatik yollardan çözüm için pekin’i işbirliğine davet ettiklerini söyledi. ventrell, tansiyonun düşürülmesi için tüm tarafları çaba göstermeye çağırdı.
 
pekin yönetimi, güney çin denizi’nde kontrol hakkının büyük çoğunlukta kendisine ait olduğunu söylese de brune,  malezya, tayvan, filipinler ve vietnam gibi ülkeler buna itiraz ediyor.
 
'barışçıl çözüm aranmalı'
 
abd savunma bakanı leon panetta da durumun biran önce normale dönmesini arzu ettiklerini belirterek, “güney çin denizi’nde isteğimiz son şey, hakimiyet yetkisi nedeniyle tarafların doğrudan karşı karşıya gelmesidir” dedi. sorunun barışçıl yollardan çözülmesi gerektiğini belirten panetta, abd’nin bunun için çaba göstereceğini ifade etti.
 
abd senatosu da onayladığı bir kararla, bölgedeki tüm ülkeleri geri adım atmaya ve kontrollü davranmaya çağırdı. kararda bölgede tansiyon normale dönünceye değin askeri üs kurulmasının askıya alınması istendi. 
 
kararda ayrıca, abd yönetiminin güneydoğu asya ülkelerinin bağımsızlığının ve egemenliğinin güvencesi olduğu belirtilerek, pekin’e üstü kapalı mesaj gönderildi. 
 
pasifik'te güç arayışı
 
washington’ın güney çin deniz ve pasifik bölgesine yönelik dikkati özellikle barack obama’nın başkanlığı döneminde arttı. avustralya’da yeni üsler kuran ve buradaki asker sayısını artıran abd, bölgenin yükselen gücü çin’e karşı güneydoğu asya ülkelerini yanına çekme arayışında. 
 
dışişleri bakanı hillary clinton 2010 yılında vietnam’a yaptığı ziyaret sırasında dünyadaki kargo sevkiyatının yarısının geçtiği güney çin denizi’ndeki dolaşımın güvenli bir şekilde sağlanmasının abd’nin en önemli ulusal çıkarları arasında olduğunu söylemişti.
 
kaynak: ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;