Amerika

Güney Çin Denizi için diplomasi

Çin ve ABD dışişleri bakanları, zengin doğal kaynaklar barındırdığı tahmin edilen bölgeyle ilgili sorunları Kamboçya’da masaya yatırıyor.

Konular: Dünya

Haberin Öne Çıkanları

ABD'den teklif

Çin'in iknası zor

Bölge ülkeleri endişeli

Clinton, ülkesinin Güney Çin Denizi'nde barışı sağlamak istediğini söyledi.
Clinton, ülkesinin Güney Çin Denizi'nde barışı sağlamak istediğini söyledi. [Reuters]

'Birincil çıkar' bölgesi

çinli yetkililer, 2010 yılında yaptıkları açıklamalarda, güney çin denizi’ni ilk kez 'birincil çıkar' bölgesi olarak tanımlamıştı. pekin, bu tanımlamayı bundan önce sadece, çin sınırları içine dahil olduklarını açıkça beyan ettiği, tayvan, tibet ve sincan için kullanmıştı. 

abd, çin’in ‘birincil çıkar’ bölgesi olarak tanımladığı güney çin denizi’ndeki tansiyonun düşürülmesi için, pekin yönetiminden bölgeyle ilgili bir kurallar dizisini kabul etmesini isteyecek.

bölgesel uluslararası örgüt güneydoğu asya uluslar birliği'nin (asean) kamboçya’daki toplantısına katılan abd dışişleri bakanı hillary clinton, çin dışişleri bakanı yang jiechi ile bir araya gelerek konuyu masaya yatıracak.

petrol ve doğalgaz başta olmak üzere zengin doğal kaynaklar barındırdığı belirtilen, ayrıca deniz taşımacılığı yönünden kritik bir geçiş yolu konumundaki güney çin denizi’ne kıyısı olan birçok ülke, pekin’in agresif politikaları nedeniyle endişelerini daha önce dile getirmişti. özellikle filipinler ve vietnam ile çin arasında önemli gerginlikler yaşanmıştı.

washington ile asean’ın 10 üyesi, sekiz ülkenin kıyısı bulunan ayrık denize ilişkin iddiaları çözüme kavuşturarak, bölgede barış ve istikrarı sağlayacak bir kurallar dizisini hayata geçirmeye çalışıyor.

clinton, kamboçya’da yaptığı konuşmada, washington’ın büyük okyanus’tan adalarla ayrılan denize ilişkin uyuşmazlıklarda taraf olmadığını, bu bölgede ulaşım, taşımacılık ve barışın garanti altına alınmasını istediklerini ifade etti.

pekin’i ikna etmek zor

filipinler başta olmak üzere, çin dışındaki ülkelerin birçoğu konunun bm’nin denizcilik mevzuatı çerçevesinde çözülmesini istiyor. denizin yaklaşık dörtte üçünün karasuları içinde olduğunu savunan pekin yönetiminin, bu teklifi kabul etmesi beklenmiyor.


çin, ilk uçak gemisini geçen yıl suya indirmişti. pekin'in savunma
bütçesini hızla artırması, washington'ı endişelendiriyor. [reuters]

asean toplantısı, pekin’in, vietnam ile uyuşmazlık içinde olduğu, güney çin denizi’nde yer alan bazı petrol yatakları için ihale açtığı bir dönemde yapılıyor. söz konusu girişim, hanoi tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

yükselen güç çin ile abd, güney çin denizi’ndeki uyuşmazlıklara ek olarak, pekin’in kendi toprağı olarak gördüğü tayvan, tibet’in statüsüyle bölgedeki insan hakları durumu ve çin para birimi yuanın düşük değeri gibi konularda küresel arenada sık sık karşı karşıya geliyor. birçok analist, pekin’in denize ilişkin agresif politikalarının, bölge ülkelerini washington yönetimine yaklaştırdığını belirtiyor.

abd, çin ordusunun hızla modernleşmesi ve büyümesinden rahatsızlığını çeşitli kereler açıklamıştı. pekin ise, abd’nin yeni savunma stratejisi çerçevesinde, ülke dışındaki askeri güçlerinin ağırlığını asya-pasifik bölgesine kaydırması ve bölge ülkeleriyle kurduğu yakın ittifak ilişkileri nedeniyle birçok kez tepkisini dile getirmişti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;