Afrika

Güney Sudan'da mülteci kampı bombalandı

Sudan, '12 kişinin ölümüne neden olduğu' belirtilen saldırıyı düzenlediği iddialarını reddetti. BM, eylemin 'uluslararası suç' olabileceğini açıkladı.

Haberin Öne Çıkanları

Saldırı doğrulandı

'Sorumlu Hartum'

BM askerleri çekiliyordu

BM yetkilileri, çatışmaların devam ettiği bölgeden çekileceğini duyurmuştu. [Reuters]

Savaş sonrası çatışma

sudan'da 1 milyon 500 bin insanın hayatını kaybettiği uzun iç savaş sonunda 2005 yılında barış süreci başladı. süreç, güney'in kuzey'den ayrılarak temmuz ayında bağımsızlığını ilan etmesi ve dünyanın 193'üncü ülkesi olmasıyla sonuçlandı. referandumda halkın yüzde 99'u bağımsızlıktan yana oy kullandı. haziran ayından itibaren ise sınır bölgelerindeki çatışmalar devam ediyor. 

sudan ve güney sudan arasındaki gerilim yeniden tırmanıyor. güney sudan yetkililerinin ifadelerine göre, temmuz ayında bağımsızlığını ilan eden ülkenin yida bölgesinde bulunan bir mülteci kampı perşembe günü sabah saatlerinde, sudan ordusu tarafından bombalandı. hem birleşmiş milletler (bm), hem de amerika birleşik devletleri (abd) saldırıyı kınarken, bm saldırının ‘uluslararası suç’ olabileceğini belirtti.

sudan sınırına en fazla 25 kilometre uzaklıkta gerçekleşen olayda 12 kişi hayatını kaybederken, 20 kişi ise yaralandı. yida bölgesindeki kampta çalışan yabancı görevliler, sudan uçaklarının attığı bombalardan birinin kamp içinde en az üç patlama olduğunu, bir bombanın ise kamp dışında patlamamış bir şekilde bulunduğunu söyledi. 

bm genel sekreteri ban ki-moon'un doğruladığı bombalama ile ilgili olarak güney sudan başbakanı salva kiir mayardit  'sudan'ın eli kulağındaki saldırısının sinyalleri' diye değerlendirmede bulundu. saldırıyı eleştiren bm insan hakları yüksek komiseri navi pillay’ın sözcüsü rupert colville ise, “bombalı eylemi kınıyoruz. saldırı, uluslararası suç teşkil ediyor olabilir” dedi.

beyaz saray basın sözcüsü jay carney de, ‘şiddetli şekilde kınadığı’ saldırıların durdurulması gerektiğini söyledi. carney, “abd, sudan’dan saldırılarına hemen son vermesini, güney sudan'dan ise bu provokasyona itidal ile tepki vermesini talep ediyor” dedi.  

güney sudan'daki unity eyaletinin valisi taban deng ise sudan'ı suçladı. deng, "sudan yönetimi, uluslararası hukuk çerçevesinden çıkmamalı ve yaptıklarından sorumlu tutulmalı" dedi. vatandaşların savaştan kaçarak kamplara sığındığını söyleyen deng, "sudan yönetimi insanların güvenliğini tehdit etmeyi bırakmalı" diye konuştu. 

abd, iki ülkeyi aralarında yaşanan çatışmalardan kınamış ve güney sudan'ın hava saldırılarına son vermesini talep etmişti. bm ise eylül ayında 'iki ülke arasında anlaşma sağlandığı gerekçesiyle' askerlerini bölgeden çekeceğini duyurmuştu. 

çatışmalar gerginliği artırıyor
 
güney sudan’ın temmuz ayında bağımsız olmasının ardından güney kordofan bölgesi, kuzey'in yönetiminde kaldı. bu tarihten beri güneydeki isyancılar ile sudan ordusu arasında çatışmalar yaşanıyor. 
 
sudan'a karşı savaşan çok sayıda isyancı temmuz ayında güney sudan’ın bağımsız olmasıyla bu ülkenin sınırları içinde kaldı. sınırda bulunan güney kordofan ve mavi nil gibi bölgeler, ordu ve güney sudanlı isyancıların yoğun çatışmalarına sahne oluyor.
 
çatışmalar, petrol endüstrisi ve diğer zenginlikleri nasıl paylaşacakları konusunda henüz uzlaşı sağlayamamış olan sudan ve güney sudan arasında gerginliğe yol açıyor. her iki taraf da birbirini kendi bölgelerindeki isyancıları desteklemekle suçluyor.
 
 
kaynak: ajanslar 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;