IŞİD

'Güvenli bölge NATO gündeminde yok'

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Ankara'nın Suriye için ısrar ettiği 'uçuşa yasak bölge' ve 'güvenli bölge' seçeneklerinin ittifakın gündeminde olmadığını söyledi.

Konular: Ortadoğu
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüşen Soltenberg'in programında Cumhurbaşkanı ve Başbakan da var. [AA]

göreve geldikten kısa bir süre sonra türkiye'yi ziyaret eden nato genel sekreteri jens stoltenberg, ankara'da dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu ile görüştü. görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında bölgedeki işid tehdidi ve suriye'den türkiye'ye yönelik mülteci akını öncelikli gündem maddeleriydi.

nato'nun olası tehditlere karşı türkiye'nin yanında olduğu belirten stoltenberg, gazetecilerin soruları üzerine, ankara'nın uzun süredir üzerinde durduğu suriye'nin kuzeyinde uçuşa yasak bölge ilan edilmesi ve güvenli bölge oluşturulması konusuna değindi. 

stoltenberg, çavuşoğlu ile görüşmelerinde bu konuyu görüştüklerini ancak nato'nun gündeminde böyle bir konunun olmadığını söyledi. 

stoltenberg, "bölgedeki sorunlar, güvenli bölge ve uçuşa yasak bölge seçenekleriyle çok basit biçimde çözülebilecek sorunlar değil. bu seçenekler nato bünyesinde ele alınmadı" diye konuştu. 

güvenli bölgeyle ilgili abd dışişleri bakanı john kerry de 8 ekim çarşamba günü yaptığı açıklamada 'güvenli bölge' önerisinin incelemeye değer olduğunu söylemiş ancak şam rejiminin saldırısının olmayacağı garantilenmeden bunun hayata geçirilmesinin zor olduğunu belirtmişti. 

'patriot somut bir katkı'

stoltenberg bir gazetecinin "türkiye'ye saldırı olduğunda nato, patriot füzeleri dışında nasıl devreye girecek, nato'nun katkısını biraz daha somutlaştırır mısınız" sorusuna şu yanıtı verdi: 

"patriot füzeleri iki yıl önce türkiye'nin talebiyle yerleştirildi. bu son derece somut bir katkı zaten. ayrıca daha önce de belirttiğim gibi türkiye'nin kendi içinde de çok güçlü bir ordusu var. biz bu orduyu her koşulda desteklemeye devam edeceğiz."

'tek başına türkiye'den beklenemez'

basın toplantısında dışişleri bakanı çavuşoğlu ise bölgedeki işid tehdidine karşı türkiye’den tek başına kara operasyonu beklemenin gerçekçi olmadığını söyledi.

çavuşoğlu, "müttefiklerimizle görüşmelerimiz sürüyor. bir karara varıldığında türkiye de üzerine düşeni yapacaktır" dedi. 

türkiye'nin işid kuşatması altındaki kobani konusunda çekingen kaldığı yönündeki eleştirilere de yanıt veren çavuşoğlu şöyle konuştu: 

"türkiye terörle mücadele hiçbir zaman çekingen davranmamıştır. 46 rehinemiz olduğu dönemde tabii ki temkinliydik ama o dönemde de ne yapılması gerektiğini her platformda paylaştık... biz bölgeye kapsamlı bir açıdan bakıyoruz. güvenlik için kapsamlı bir strateji gerekir.... suriye'de esad (suriye cumhurbaşkanı) kaldığı sürece ülkede kan ve gözyaşı sürecektir. radikal ve terörist unsurların doğmasına neden olmuştur. daha önce başka isimler vardı, şimdi işid var, yarın hangisi olur bilemeyiz... koalisyonun hava saldırılarını destekliyoruz ama sadece bu işid'in tamamen temizlenmesi için yeterli değildir. kara operasyonu dahil daha fazla seçenek gündeme gelmelidir. özgür suriye ordusu güçlendirilmelidir."

nato genel sekreteri, dışişleri bakanı ile yaptığı görüşmenin ardından cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan ile bir araya geldi. erdoğan'ın ardından başbakan ahmet davutoğlu stoltenberg'i kabul etti. başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, davutoğlu bölgenin zor bir dönemden geçtiğini belirterek, başta patriotlar olmak üzere nato'nun bu süreçte katkısının önemli olduğunu vurguladı.

nato genel sekreteri de, türkiye'nin irak ve suriye'de yaşananlardan en çok etkilenen ülke olduğuna dikkat çekti. "nato'nun türkiye ile dayanışmasını ve desteğini göstermek için buradayım" mesajını verdi. nato'nun her zaman türkiye'yi savunmaya hazır olduğunu söyledi.

 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;