Suriye'de iç savaş

Halep'in doğusunda 'insani mola' batısında operasyon

Suriye'nin Halep kentinde muhaliflerin rejim kuşatmasını kırmak için kentin batısında operasyonları devam ederken, Rusya tarafından ilan edilen 10 saatlik ‘insani mola’ kentin doğu kısmında yürürlüğe girdi.

Rusya'nın daha önce Halep'te uyguladığı benzer ateşkes ve güvenli koridorlar uygulamasında muhaliflerin denetimindeki bölgelerden siviller çıkmamıştı. [Fotoğraf: Reuters]

rusya tarafından açıklanan 10 saatlik insani mola saat 09:00 itibariyle yürürlüğe girdi. ateşkesin saat 19:00'da bitmesi planlanıyor. rusya savunma bakanlığı, sivillerin halep’ten çıkması için 6, silahlı kişilerin çıkışı için ise 2 koridor açtığını söyledi.

rusya daha önce benzer şekilde muhaliflerin denetimindeki halep bölgelerinde ateşkes ve 'güvenli koridorlar' uygulamıştı. ancak moskova'nın ve rejimin beklentisini karşılayacak sayıda sivil ya da silahlı militan bölgeden çıkmamıştı.

rusya'nın bir uçağı gemisini suriye'ye göndermesiyle moskova'nın halep'te büyük bir askeri operasyon yürütmesi beklentisi arttı. bu beklentiler çerçevesinde söz konusu ateşkesin son uygulama olduğu tahmin ediliyor.

bm: ateşkesi yardım ulaştımak için kullanamayız

bm insani yardım çalışmaları sözcüsü jens laerke, halep’e yardım göndermek için gerekli güvenlik garantilerin kendilerine verilmediğini söyledi. insani yardım çalışmalarının siyasi inisiyatiflere bağlı olamayacağını vurgulayan bm yetkilisi, rusya’nın tek taraflı ateşkesinin kuşatılmış bölgelere yardım ulaştırmak için kullanamayacaklarını belirtti.

bm suriye özel temsilcisi staffan de mistura’nın sözcüsü jessy şahin ise sivillerin gönüllü olmadıları sürece kentten tahliye edilmesine karşı olduklarını belirtti. 

muhalifler kuşatmayı kırma operasyonunu sürdürüyor

moskova’nın ilan ettiği ateşkesin kendilerini bağlamadığını söyleyen muhalifler ise rejimin doğu halep semtlerine uyguladığı kuşatmayı kırmak için kentin batısında askeri operasyonu sürdürüyor.

Esed rejiminin kontrolündeki Yeni Halep semtinde dumanların yükseldiği görüldü.
[[Fotoğraf: Reuters]]

muhalifler, bir hafta önce başlattıkları halep operasyonu’nda ikinci aşamaya girildiğini açıkladı. şam’ın fethi cephesi ya da eski adıyla nusra cephesi’nin başını çektiği fetih ordusu, rejimin kontrol ettiği kentin batı bölgelerine bomba yüklü araçlarla saldırı düzenledi.

'yeni halep semtinde ilerleme kaydettik'

muhalif güçler, yeni halep semtinde ilerleme kaydettiğini açıkladı. muhalif kaynaklar, cemiyet-uz zehra, 3000 konut ve esed askeri akademisi bölgelerinde rejimin savunma hatlarını kırdıklarını iddia etti.

rejimin denetimindeki bu bölgelerde çok sayıda iran yanlısı milis, esed saflarında savaşıyor.

al jazeera’ye konuşan muhalif gruplardan ceyşul mücahidin’in komutanı muhammed cuma bekkur ise çatışmaların yerleşim alanlarında olduğu için ilerlemenin yavaş gittiğini ve rejimin bölgedeki sivillerin geriye doğru kaçmasını engellemesi olduğunu savundu.

28 ekim’de başlatılan ‘büyük halep operasyonu’ kapsamında muhalifler dahiyatul esed ve minyan gibi bazı bölgeleri ele geçirmişti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;