İran Nükleer Programı

Hamaney: İyimser değilim

Salı günü başlayacak nükleer müzakerelerden önce konuşan İran'ın dini lideri Hameney, müzakerelere karşı çıkmadığını ancak bu konuda iyimser de olmadığını söyledi.

Konular: Ortadoğu, İran
Hamaney, ABD müdahalesine karşı olduklarını söyledi. [Reuters]

iran resmi haber ajansı irna’nın haberine göre hamaney “daha önce de söyledim, müzakereler konusunda iyimser değilim, hiçbir yere varmayacak ancak yapılmasına karşı da değilim” dedi.

cumhurbaşkanı hasan ruhani'nin batı ile ilişlilerdeki ılımlı politikasına temkinli yaklaşan iran’ın dini lideri ayettullah ali hamaney, açıklamayı yeniden başlayacak nükleer müzakerelerden bir gün önce yaptı.

birleşmiş milletler'in (bm) beş daimi üyesi (abd, rusya, ingiltere, fransa, çin) ve almanya'nın oluşturduğu p5+1 grubu ile iranlı yetkililer salı günü viyana'da biraraya gelecek. 

bu görüşme, kasım ayında iran’a yaptırımların hafifletilmesi ile sonuçlanan nükleer anlaşmadan sonra tarafların ilk doğrudan üst düzey görüşmesi olacak. görüşmelere abd dışişleri bakanı yardımcısı wendy sherman da katılacak.

gündem kasım ayında varılan nükleer anlaşma sonrası müzakerelerin daha kapsayıcı nihai bir sonuca vardırılması için izlenecek yol haritası olacak. 

müzakerelerde ilerleme

uluslararası atom enerjisi ajansı (uaea) ile iranlı temsilciler şubat ayı başında tahran'da bir ön anlaşma imzalayarak iran'ın 15 mayıs 2014'e kadar atması gereken 7 adım üzerinde anlaşmıştı.

buna göre iran öncelikli olarak, yezd kentindeki sagend madenleri ile ardakan'daki sarı kek (nükleer reaktörlerde yakıt olarak kullanılan madde) üretme tesislerinin uaea müfettişleri tarafından denetlenmesine izin vermeyi kabul etti. 

anlaşmanın koşulları

iran ile p5+1 ülkeleri 24 kasım’da iran’ın nükleer faaliyetlerini kısıtlayan bir anlaşma imzaladı.  anlaşma tahran yönetiminin altı ay boyunca yüzde 5'in üzerinde uranyum zenginleştirme faaliyetlerine son vermesini öngörüyor.

anlaşmanın diğer koşulları arasında, yüzde 20'ye yakın zenginleştirilmiş uranyum stokunun seyreltilerek yüzde 5 seviyesine düşürülmesi veya 'etkisiz kılınması' da var.

abd ve ab iran'ın anlaşma koşullarını yerine getirmesi üzerine ocak ayında iran’ın petrol ve petrol ürünleri ihracı üzerindeki yasakları geçici olarak askıya aldı.

iran, batılı ülkelerin çoğunun şüphelerinin aksine nükleer silah sahibi olmak istemediğini vurguluyor. tahran yönetimi ise nükleer programının barışçıl amaçlı olduğunu savunuyor.

kaynak: ajanslar

 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;